Служебният финансов министър в първия служебен кабинет на Румен Радев - Асен Василев предаде официално поста на наследника си във втория служебен кабинет на държавния глава - Валери Белчев.

На пресконференция пред журналисти Асен Василев заяви, че 4 месеца по-късно оставя хазната в по-добре състояние и една актуализация, която ще позволи до края на годината бизнесът и хората да се чувстват по-спокойни и сигурни. Той изрази удовлетворението, че Белчев поема МФ и му пожела успех.

Дълговите лимити са напълно достатъчни, увери Асен Василев и добави, че би следвало да бъдем спокойни за публичните финанси.

Валери Белчев се качва на бърз влак в движение

Валери Белчев се качва на бърз влак в движение

Той уточни, че няма родствена връзка с Белчо Белчев

За приемането на еврото

България де факто вече е приела еврото. Инфлацията в България до голямата степен е внос. Кога ще сменим лева с евро е по-скоро технически въпрос и въпрос, свързан с това, доколко Валутният борд е конструкция, която да ограничава популизма в парламента да не се развихри, уточни Василев.

Приемайки еврото, тази усмирителна риза изчезва и това е много опасно. Трябва да се проведе по-широк дебат за ползите, загубите и притесненията от приемането на еврото. След това трябва да се намери консенсус или нов механизъм за усмирителна риза, за да не влезем в дълговите спирали, изтъкна Василев.

Асен Василев потвърди в отговор на въпрос, че тече проверка на НАП в Българския спортен тотализатор. Повече информация отказа на предостави.

Като завърши проверката, информацията ще бъдат изпратена към НАП, а ако има данни за престъпление, те ще бъдат изпратени в прокуратурата.