От Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост "Справедливост" (АРОЕС), изразиха сериозно безпокойство заради липсата на подробна информация, за наличието на бомбоубежища и тяхното разположение.

"При наличието на военен конфликт на такова ниво смятаме, че е нужно гражданите да бъдат информирани за местата в етажната собственост, в които могат да се укрият при въздушно нападение или друга опасност." - посочват от асоциацията в писмо до отговорните държавни институции.

То е адресирано до президента, министър-председателя, министъра на вътрешните работи, министъра на регионалното развитие и благоустройство.

От неправителствената организация питат съществува ли регистър и дали се води статистика на бомбоубежищата в сградите, които са в режим на етажна собственост.

"Къде са и какво представляват? Могат ли да бъдат ползвани при нужда, при какъв капацитет и има ли разпределение по сгради, за да не се съберат всички на едно място, а други да останат празни?" - се казва още в писмото.

От организацията се интересуват също на какви изисквания и условия трябва да отговоря едно бомбоубежище, каква квадратура се полага на един човек.

Поставят се конкретни се въпроси за тяхното състояние - затварят ли се вратите, имат ли действаща вентилация, вода и тоалетни.

От АРОЕС питат още кой контролира и извършва ли се периодична проверка на бомбоубежищата, какъв процент от тях към днешна дата, са годни за ползване при извънредна ситуация.

"Ако правителствата се бяха вслушали в нашите предложения, за създаване на централен регистър на етажните собствености, с координати на управителите и собствениците. Щяхме да съберем за 24 часа цялата информация и да не се налага публично да се обявява най-близкото укритие, което е чувствителна информация. Координацията може да се направи, чрез управителите. Разбрахме че не достигат държавните служители, както и че това е частна собственост и държавата няма отношение, но затова сме в блатото на посредствеността." - заключават от асоциацията.

Молове стават бомбоубежища

Молове стават бомбоубежища

По закон в рискови ситуации