Астрономическата обсерватория в Борисовата градина отваря врати за любителите на звездното небе от 20 октомври, предаде БНТ.

Всеки петък, събота и неделя посетителите ще могат да наблюдават космически обекти и да чуят нещо любопитно за небесните тела,

През далечната 1897 г. никой не е предполагал, че днес Астрономическата обсерватория на Софийския университет ще се окаже на територията на огромен осветен град.

"Тъй като се намираме в центъра на София и има сериозно светлинно и прахово замърсяване може да наблюдаваме основно луната, планетите, но все пак и някои по-далечни обекти - звездни купове, галактики." - пояснява доц. д-р Евгени Овчаров, ръководител на катедрата по астрономия към СУ "Св. Климент Охридски".

Посетителите ще могат да наблюдават небето с най-стария телескоп в България - той е на 120 години, на колкото става и обсерваторията.

Освен него в обсерваторията има няколко по-нови, съвременни телескопи.

Астрономите се надяват тук да бъде върнат и телескопът на Петър Берон, познатият на всички ни от банкнотата от 10 лева.

Години наред сградата на обсерваторията, която е паметник на културата, е в занемарено състояние. Преподаватели, студенти и докторанти от катедрата по астрономия, както и ученици от математическата гимназия с упорит труд през почивните дни успяват да я изчистят и обновят.

"Основно с много собствени сили и с помощта на всички тези хора успяхме да започнем един такъв повърхностен ремонт, разбира се, сградите и дворът имат нужда от доста по-сериозни ремонтни дейности и облагородяване. Неща, които се надявам, че ще се случат през следващата година. Имаме няколко индикации за стартиране на няколко проекта свързани именно с това." - коментира доц. Овчаров.

И докато за посещенията в петък, събота и неделя ще се заплаща такса, кръжокът по астрономия, който се провежда веднъж в месеца, е безплатен.