Първанов: Подмяна на събитията в Батак е провокация към историята ни

Батак срещу опитите за преиначаване на историята му 

Предложение за промяна в НК внесе Атака във връзка със скандалния случай с историята на Батак.

Категорично заставаме срещу този безумен опитда бъде подправена българската история, като се обяви за мит Баташкото клане, заяви в кулоарите на парламента Волен Сидеров. Според него вероятно кръгове извън Българияискат да проверят до колко националсоциализмът вече е завладял съзнанието и могат да бъдат прокарвани такива безумни идеи като въпросния проект.

Искането да бъде обявено за мит Баташкото клане, според Атака, е гавра с българската история.
Сидеров заяви, че партията ще настоява пред европейските фактори да се обърне внимание на това и ще се опита да направи възможното по съдебен път.

Още вчера парламентарната група е внесла в деловодството на парламента предложението си в поправка в член 108 на НК, който се отнася до проповядването на фашизъм или на недемократична идеология.

Днес Сидеров е бил информиран от председателят на парламента Георги Пирински, че предложението вече е разпределено на парламентарната правна комисия и от Атака изразиха надежда текстът да се придвижи бързо и да бъде приет.

Сидеров уточни, че според предлаганата от тях поправка проповядването на друга антидемокртатична идеология, която поставя под съмнение или се опитва да опровергае по какъвто и да е начин геноцида на българите в исторически обитаваните от тях земи да бъде санкционирано с лишаване от свобода от 1 до 5 години или глоба от 5 000 лева до 50 000 лева.

По този начин ние искаме да се инкринимира говоренето и поставянето под въпрос на исторически факти, главни такива, които се отнасят до избиване, геноцид на българи, поясни Сидеров. Смятаме, че Министерството на външните работи трябва да вземе отношение към тази фондация и да се направи протестна нота до Германия, защото фондацията е на германска територия, добави той.

Освен това Сидеров каза, че има лична идея да се отправи призив към българската общественост да не бъдат купувани продуктите на фирмата "Bosch", която спонсорира проекта, в знак на бойкот и на протест срещу гаврата с българската памет.