Работници и служители на Кремиковци тръгнаха от площад „Св. Александър Невски" на поредно протестно шествие с традиционните за изявите им знамена на браншовите и синдикални организации шумни освирквания, придружавани от автомобил с аудиоуредба, с която огласяват центъра на София с любимата си музика.

Протестиращите се събраха пред министерството на икономиката и енергетиката и заявиха, че възнамеряват да продължат до Министерски съвет.

Преди това обаче се проведе закрита среща между министър Димитров и протестиращите, след която стана ясно, че решение за бъдещето на Кремиковци няма.

Междувременно
стана ясно, че спирането доставките на газ за комбината се отлага с една седмица
                       Още...

За малко обаче разговорите да не се проведат заради забрана на Димитров в министерството да бъдат допуснати журналисти.
В крайна сметка той отмени това решение по настояване на протестиращите, които казаха, че няма да има преговори без журналистите.

След срещата с министъра  Васил Яначков от синдикат  „Металици" към комбината заяви, че при евентуално спиране на доставки на газ за комбината има евентуална опасност от експлозия. Спирането е технологичен процес, обясни той  и допълни, че все пак се надява да не се стигне до там.

Синдикът допълни, че ако се спре газа в газовода може да влезе въздух. Достъпът на въздух до газовода може да предизвика взрив, каза още Яначков.

Той допълни, че все пак има схеми при спирането на газа на негово място да се сложи друго вещество. Яначков обаче не можа да прогнозира мощността на евентуалния взрив. Моля Бога това да не се случва, каза още той.

Ние правим всичко възможно това да не се случи, допълни синдикът.

Това, което интересуваше протестиращите е какво е становището на министърa по повод внесената от тях преди десетина дни декларация. „Моето становище не се променило, каза от своя страна след срещата  министър Петър Димитров. Вървят преговорните с един от кандидатите", допълни той.

Министърът на икономиката настоя разговорите между двете страни да се водят без присъствието на медиите, тъй като, по думите му, определени публикации по темата отблъскват инвеститорите.

Ако има шансове за намиране на стратегически инвеститор ще го използваме, обясни Петър Димитров. Гладуват семействата ни, оплакаха се протестиращите, обяснявайки, че 4 месеца не са взимали заплати. Те са категорични, че върху кремиковските работници се упражнява  геноцид.

Петър Димитров обясни, че Васил Яначков от синдикат „Металици" го е уверил, че работниците са получили заплати.

За последните 4 месеца, по думите на министъра, 42 млн. лв. са изработени от комбината, като от там са платени заплати. 60 млн. лв. обаче е потреблението на газ и ток от Кремиковци, които не са платени.

Вие не носите отговорност за управлението на комбината.Тези обаче, които управляват комбината не са тук, каза министърът. Той обясни, че е изумен от изказванията на Александър Томов, че е оставил комбината едва ли не в цветущо състояние.

Ако има някой, който прави някакви стъпки за спасяван на Кремиковци, то това е държавата, обясни още Петър Димитров. Той уточни, че е забранено държава пряко да помага на комбината, да извади собствени пари и да ги даде на хората от Кремиковци, тъй като е заплашена от санкции от ЕС.

Това е неправомерна държавна помощ, категоричен е Димитров. „Кремиковци" е стопанска организация и всички, което прави е с цел печалба, изтъкна икономическият министър. В момента Кремиковци се ръководи от облигационерите, а не от българската държава.

Министърът е категоричен, че държавата се опита да помогне с каквото може. „Кремиковци" е част от икономическия скелет на България и ако го загубим, ще загуби предимно България, смята министърът. Ако беше инвестирано в екология Кремиковци щеше са прилича на бонбониера а нямаше да дими, каза още Димитров.

И докато министърът разговаряше с протестираше, отвън звучеше химна на БСП. В крайна сметка срещата продължи закрита за журналисти.

От Министерството на икономиката протестиращите се пренесоха пред Министерски съвет.

Пред протестиращите Васил Яначко заяви, че „Кремиковци" практически не може да работи и нищо не може да направи за работниците си.

Позицията „за" и „против" Кремиковци е всъщност „за" и „против" индустрията на България, смята синдикалистът. Според него е нужна ясна и категорична позиция на държавата, както и конкретни ангажименти от конкретна страна.

Ако Кремиковци бъде оздравено държавата в един момент ще може да продаде акциите си в Кремиковци и да спечели повече отколкото Кремиковци и дължи, каза още Яначков. От жълтите павета той призова правителството да помисли за осъществяване на плана за комбината.

По плана за комбината, предложен на правителството от преди месец още веднъж настояваме българското правителство, особено преди изборите, да се произнесе ясно както означава за икономиката Кремиковци, настоява Васил Яначков.

По думите му, ако комбинатът бъде затворен хиляди хора ще останат без работа, не само в завода но и в българските пристанища и железници.

Кремиковци не е сам себе си, а е национална ценност, категоричен е Яначков.

Под прозорците на правителството протестиращи викат „Мафия!" и „Оставка".