Дейвид Кели Людмил Дионисиев, бивш шеф на Нефтохим-Бургас в периода преди 10 ноември 1989 година, е арестуван в дома си в Хюстън и обвинен в САЩ, заедно с тексаския бизнесмен Дейвид Чалмърс и британеца Джон Ървинг
Те са подведени под отговорност за съставянето на схема, по която са плащани милиони долари подкуп на режима на Саддам Хюсеин, като част от скандала по програмата “Петрол срещу храни” на ООН.

Това съобщи US-федералният прокурор Дейвид Кели, цитиран от АП.

По информация на CNN Дейвид Чалмърс, който ръководи компанията “Бейойл”, е бил арестуван в Хюстън днес след обяд.

Дионисиев и Ървин са съдружници на Чалмърс, като двамата са ръководели представителството на “Бейойл” в Багдад.

Компанията е изкупила почти 6 милиона барела иракски петрол за около 100 млн. долара през 1997 г. малко след започването на програмата, сочат данни на иракското Министерство на петрола.

Ако бъдат осъдени по обвиненията Чалмърс, Ървинг и Дионисиев могат да получат до 62 години лишаване от свобода всеки и да платят глоба до 1 млн. щатски долара, коментира АП.

Людмил е роднина на Борислав Дионисиев, мажоритарен собственик на "Машиноекспорт", фирмата, получила разрешение от Комитета по санкциите на ООН за квота за търговия с Ирак.
Дионисиев и в момента притежава 34% от акциите в Машиноекспрот.

Пред 1990 Людмил Дионисиев, който е известен като един от най-големите капацитети у нас в нефтения бранш, оглавява неуспялото впоследствие дружество Нефтоимпекс.

Людмил Дионисиев е брат на Пламен Дионисиев, управител и собственик на компанията "Булком Лимитед", която притежава 25% от консорциума "Булярд", спечелил процедурата за създаване на смесено дружество с Парахордство "Български морски флот" за управление на бившата варненска корабостроителница.
През февруари 2004 г. Пламен Дионисиев е избран за председател на Управителния съвет на смесеното дружество, наречено "Булярд Корабостроителна Индустрия".
Той е бивш министър на химическата промишленост от преди 10 ноември 1989 година.

Людмил и Пламен Дионисиеви имат в края на 90-те общ бизнес с азот и карбамид с руснака Александър Серебряков, който притежава офшорна компания в Кипър, а през 2000 г. е бил официално обвинен от Скотланд ярд в пране на пари.

Людмил Дионисиев живее от 15 години в САЩ, като за последно е бил у нас през януари тази година.