Няма съобщение с искания от похитителите на отвлечения кораб с български моряци, каза говорителят на МВнР Драговест Горанов.

Екипажният списък вече е уточнен и близките на моряците са уведомени от Цветан Гъдев, управител на агенцията „Б Нави България", наела българския екипаж. Сред членовете на екипажа има четирима варненци, капитанът на кораба е родом от Сливен, двама души са от Бургас, останалите 10 са от Чирпан, Сливен, Тервел.

Фирмата е оператор на похитения плавателен съд, а собственикът е английско дружество.

Капитанът на отвлечения от пирати край Сомалия кораб е българин -Дарин Матеев Друмев, съобщи още Цветан Гъдев. 

„За момент говорим за откуп за кораба, а не за моряците, което поставя в доста по-привилегирована ситуация моряците."съобщи  Милен Керемедчиев.

Издирва се местоположението на кораба. Отворена е гореща линия в консулска дирекция за предоставяне на информация на роднините на моряците 9 7 1 70 89 с код за София 02

Похитителите все още не са потърсили връзка нито с посолството, нито със собственика на британския товарен кораб "Маласпина Касъл". Горанов допълни, цитиран от БНТ, че очаква днес пиратите да се обадят и да поставят исканията си.

"Няма да коментирам нищо за екипажа на отвлечения в Аденския залив кораб, докато не разбера, че са добре", заяви категорично Цветан Гъдев.

На въпрос колко са варненците и бургазлиите на кораба, той каза, че не дели хората и това няма никакво значение, защото всички са българи.

През март месец е била последната смяна на екипажа. Товарът на кораба е желязо, посочи Гъдев. Курсът, по който се движи плавателният съд, е от Новоросийск до Китай, уточни още Цветан Гъдев. 

Информацията, с която Министерството на транспорта разполага също е, че все още похитителите не се установили връзка с корабособственика.

МТ и Изпълнителна агенция „Морска администрация" са в постоянна връзка с колегите си от Министерството на външните работи.

Припомняме, вчера сутринта в Аденския залив е била загубена връзка с товарния кораб "Malafpina Castle", плаващ под панамски флаг.

На борда има 16 български, 2-ма руски, 3-ма украински и 4-ма филипински моряци. По-късно е изяснено, че корабът е отвлечен и курсът му е променен към бреговете на Сомалия.

По този повод със заповед на министър Ивайло Калфин в Министерството на външните работи е създаден кризисен щаб под ръководството на заместник-министър Милен Керемедчиев.

Уведомени са българските мисии в района на инцидента - в Етиопия, в Египет и в Йемен, на които е възложено да потърсят съдействие от съответните власти за издирване на кораба и за установяване на връзка с българските моряци.

Установена е връзка, чрез българското Постоянно представителство в Брюксел, с военния секретариат на ЕС и с щаба на операцията на ЕС "Аталанта" против пиратството в Аденския залив за установяване местонахождението на кораба. Същото е направено и със ситуационния център на НАТО, чиито кораби патрулират в Аденския залив.