Членовете на екипажа на похитения кораб „Маласпина Кесъл", на борда на който има 16 български моряци, са живи и здрави.

Това е казал в телефонен разговор със семейството си един от членовете на екипажа, който е българин, съобщи зам.-външният министър Милен Керемедчиев.

„Един от членовете на екипажа се е свързал със своето семейство по телефона и е предал, че всички са в каютата на капитана, в добро здраве са и са живи", съобщи Керемедчиев, цитиран от БНР.

"Ще бъде позволено и на останалите членове на екипажа да се свържат със семействата си", потвърди още той.

Зам.-външният министър съобщи още, че корабът е достигнал южния бряг на Сомалия и похитителите вече са установили контакт с италианската фирма, която е свързана с работата на кораба.

Преговори обаче още не са започнали и към момента няма обявена сума за откуп.

Според зам.-министър Керемедчиев преговорите с похитителите най-вероятно ще се водят в Лондон, където се намира офисът на адвокатската кантора, представляваща пиратите.  

МВнР: Българската страна няма средства и не плаща откупи.

По време на редовния си брифинг говорителят на МВнР Драговест Горанов заяви, че българската държава не плаща откупи.

Горанов беше запитан дали българската държава е готова да поеме част от откупа, за да могат да бъдат спасени моряците ни, ако похитителите поискат откуп и дали наистина той е два милиона долара, каквито информации се появиха в медийното пространство.   

"Не, българската държава няма такива средства и не плаща откупи", отговори Горанов.  

В отговор на въпрос дали има информация за кораба и отправени искания за откуп, Горанов посочи, че до момента МВнР не разполага с официална информация, освен известното, че корабът е похитен.
„За нас той все още плава", каза говорителят на министерството. 

Твърде вероятно е похитителите да са се свързали с корабособствениците, добави Горанов и отново посочи, че официална информация за това няма.