Наблюдава се процес на завръщане на българи от чужбина, водени от собствени мотиви, но е добре да има истинска политика на държавата в тази посока. Това заяви пред БНР бившият социален министър Иван Нейков по повод идеята на Министерството на труда да стимулира с финансова подкрепа до 1200 лева българи с висше образование да се завръщат от чужбина.

Нейков отбеляза, че е по-добре хората да се мотивират изобщо да не си тръгват от страната. Той все пак призна, че е хубаво, че социалното министерство започва да мисли за обратния процес.

Според него трябва да се проведе сериозна дискусия с общността зад грани. Причината била, че можело да се получи разминаване между предлаганите от държавата стимули и очакванията на хората, ако не се направят достатъчно проучвания.

70% от българите в чужбина биха се върнали да работят у нас

70% от българите в чужбина биха се върнали да работят у нас

Държавата ще ги стимулира с 1200 лв. месечно за целта

Логично е, когато искаш да стимулираш някого да направи нещо, да го попиташ дали това, което му предлагаш, ще го мотивира, посочи Нейков.

Той отбеляза, че през последните десет години формите на труд толкова са се променили, че българите биха могли да работят за страната и без да се намират физически в България.

"Ако ние им предложим различни форми на дистанционна работа и използваме техния капацитет в различни сфери в България, какво пречи да им кажем, че сме готови да плащаме за това нещо, след като ще можете вие, където и да сте, да изпълнявате задачи, които българският работодател или държавата ви възлага", коментира той.