България е сред „отличниците” в пролетния конкурс на Уикипедия за написване на статии за страните от Централна и Източна Европа.

Българските автори са на шесто място по активност сред участващите 28 езикови общности, най-активна от които е украинската.

Припомняме, състезанието „Централно- и Източноевропейска пролет“ се провежда между 21 март и 31 май.

До момента българските уикипедианци са написали в рамките на конкурса 471 статии и са добавили ново съдържане в 33 от вече съществуващите.
Някои от авторите пишат за първи път за Уикипедия.

Все още можете да се включите в състезанието и да пишете за този доста интересен регион, който е дал на света учени като Мария Кюри, групи като „Омега“, нобелови лауреати като Александър Солженицин, общи за няколко страни обичаи като носенето на мартеница и оперни звезди като Соломия Крушелницка. По-голямата част от наградите за отделните конкурси са обемисти книги с твърди корици, които могат да бъдат използвани за цитиране на източници за следващите Ви статии в Уикипедия.” – призовава Никола Калчев, международният организатор на „Централно- и Източноевропейска пролет“.

Участниците в състезанието от всички страни са създали общо 7018 нови статии и са обогатили 240 от старите.
Украинската версия на свободната  енциклопедия е „пораснала” с 1227 статии.

От друга страна, България е сред държавите, които са най-интересни за авторите като обект за писане на статии. Припомняме, състезателите могат да пишат за държава по избор, с изключение на своята страна.

По броя на статиите, посветени на отделните страни, България е на шесто място, а най-голям е интересът към Естония. Новосъздадените текстове с българска тематика са 240. За Естония са създадени 505 нови статии.

В тематично отношение авторите пишат най-често за културата на представените държави. Следват природните забележителности, историята, значимите жени, спортът, науката.

Целта на състезанието „Централно- и Източноевропейска пролет“ е да събере информация за историята, културата, традициите и личностите от всяко кътче на региона.

Състезанието се провежда в 7 категории, а наградите ще се присъждат от тричленно жури. Победителите и класираните на второ място ще получат ценни книги, от които ще черпят информация и вдъхновение за нови статии.  

Ще бъдат раздадени награди за най-добра нова статия, участник с най-голям брой нови статии, редактор с най-много приноси за подобряване на статии, за най-голям обем добавена информация (в байтове), най-добър нов участник, добавена информация за жени от региона.

Детайлна информация за състезанието е публикувана в Уикипедия:

https://bg.wikipedia.org/wiki/Уикипедия:Уикимедия_ЦИЕ_Пролет_2016

https://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia_CEE_Spring_2016