България губи повече от 2 милиарда на година заради ПТП-та. Това заяви Богдан Милчев от Института за пътната безопасност пред bTV по повод първите резултати от започналия преди месец 24-часов мониторинг на българските пътища заради зачестилите катастрофи.

По негови думи държавните институции бездействат за пътната безопасност.

Милчев обясни, че при всяко изследване, което прави Институтът след тежка катастрофа, се установяват дефицити на пътната безопасност.

За да потвърди думите си експертът даде пример с проверката на пешеходните пътеки от страна на прокуратурата, чиито резултати все още не са ясни. Проверките започнаха заради смъртта на две жени на пешеходна пътека във Варна миналия месец.

Над 20 000 нарушения на пътя за броени дни установи КАТ

Над 20 000 нарушения на пътя за броени дни установи КАТ

Все по-често участници в тежки катастрофи са млади шофьори

Друг случай, за който Милчев припомни, е пътят в Кресна, където така и не са поставени делиминатори между двете платна, които биха намалили катастрофите, предотвратявайки възможности за неправилно изпреварване.

Страните с най-развита демокрация имат най-малко жертви при ПТП, подчерта той и посочи като пример Дания и Швеция.

Милчев обяви, че Институтът за пътна безопасност ще вземе участие в местните избори, за да "вземем управлението на нашия живот в наши ръце". Той уточни, че няма да има техни кандидати за кметове, но не разкри повече подробности.

България на второ място в ЕС по загинали в катастрофа

България на второ място в ЕС по загинали в катастрофа

За 2018 г. у нас са настъпили 6684 тежки ПТП-та