България и Сърбия подписаха Споразумение за сътрудничество по техническата поддръжка на фарватера на река Дунав.

То беше подписано днес в Белград от извънредния и пълномощен посланик на България в страната Петко Дойков и министъра на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Томислав Момирович.

С документа се подчертава позитивната посока на българо-сръбските отношения и задълбочаването им чрез правни актове, отбелязват от Министерството на транспорта.

По време на церемонията стана ясно, че двете страни полагат усилия за подобряване на транспортната свързаност помежду си и в други направления, като улесняването на трансграничния трафик, изграждането и модернизирането на свързващата ги пътната и железопътна инфраструктура, изграждането на интермодален терминал в Димитровград, както и цялостното подобряване на условията за преминаващия през територията им трафик, имащ значимост за общоевропейската транспортна свързаност.

Сърбия ни предлага техника за удълбочаването на Дунав

Сърбия ни предлага техника за удълбочаването на Дунав

Христо Алексиев коментира със сръбския си колега и изграждането на интермодалния терминал

Посочва се, че плавателността на река Дунав в настоящия момент на нестабилност и несигурност на енергийните доставки в Европа е от особено значение за гарантиране на безпроблемното корабоплаване и осигуряване на доставките по реката, тъй като е важна европейска плавателна артерия и е част от основния транс-европейски транспортен коридор Рейнско-Дунавски.

Предвижда се сътрудничество в техническата поддръжка на участъка от реката, който е отговорност на България, в критичните за корабоплаването сектори от фарватера в участъка между км 610 и км 375.

За целта българската страна ще подсигури необходимата техническа документация за драгирането, както и извършването на контролни хидрографски измервания. Предстои двете специализирани администрации да уточнят конкретните съвместни действия по улесняване на корабоплаването в критичните участъци, по някои от които вече се работи, включително и със съдействието на румънската страна.

Нивото на река Дунав остава критично, корабоплаването край Русе спря

Нивото на река Дунав остава критично, корабоплаването край Русе спря

В момента равнището е -55 сантиметра