България е на 74-то място по индекс на корупция сред страните в света за 2019 г.

Това стана ясно по време на пресконференция на Асоциация "Прозрачност без граници", което е българското представителство на международната организация Transparency International.

Индексът на корупцията се прави ежегодно, на база 13 различни изследвания от 12 различни институции, основава се на аналитични доклади, бизнес, академични среди и съдържа 10 разреза - икономически, социални, политически.

На върха на класацията са страни като Дания, Финландия, Швеция, Нова Зеландия.

Това, което ги обединява, са стабилни системи за прозрачност на институциите, нива на гражданско участие във властта, плурализъм на медиите, високо доверие на изборния процес.

България е на 74-то място от 180 държави, с 43 точки в класацията, което е под средното ниво, а на дъното са страни като Венецуела, Йемен и Сирия. Прави впечатление, че Румъния и Унгария също се доближават до нашата страна и освен това се отдалечаваме от държавите от Централна и Източна Европа.

Двойно повече дела за корупция по високите етажи на властта през 2019 г.

Двойно повече дела за корупция по високите етажи на властта през 2019 г.

През 2018 г. спецсъдът разгледал 25 дела, през тази година - 50

Данните представи Калин Славов, представител на Асоциация "Прозрачност без граници".

2/3 от държавите имат индекс под 50, а когато са "под" - означава, че има системни и дълбоки проблеми с управлението на корупцията в обществото, "над" 50 - започва да говори за овладяване на този процес.

За да се подобри индексът на корупция, трябва да се намалят големите пари в политиката.

Проблемните области за България са свобода на медиите, дефицити в изборния процес - в най-широк спектър - финансиране на партии, предизборни кампании, купуване на гласове, посочи Ваня Нушева от Асоциацията.

Калин Славов добави още непрозрачните назначения в институциите - шуробаджанащина, върховенство на закона - наказателно правораздаване, неясни закони, за които дори е напомнил Конституционният съд, законодателят е загубил способността да пише ясни закони, а Народното събрание се е превърнало в гумен печат на Министерския съвет.

На повърхността ни държат икономическите индекси - плюс за макроикономиката, критично обаче инвестиционният климат.

Самодоволството поражда корупция, алармират от Съвета на Европа

Самодоволството поражда корупция, алармират от Съвета на Европа

Няма страна, която да е имунизирана срещу корупция

Има 7 насоки за противодействие на корупцията, които би следвало да залегнат в антикорупционната стратегия - контрол на политическото финансиране, липса на ограничения, бизнесът може да пазарува политически партии, Сметната палата налага постфактум контрол, почтеността на изборите, медиите изнасят данни от изборния процес.

Ваня Нушева посочи, че посланието за намаляване на индекса на корупция е поддържане на големите пари извън политиката и ограничаване на възможностите на корупционни сделки, както и участието на гражданите в политическите решения.

Огнян Минчев добави, че от изследването се вижда, че в продължение на дълги години не сме правили реформи в институциите, затова устойчиво заемаме мястото си по индекс на корупция.

България е на дъното в доклад за корупция в ЕС

България е на дъното в доклад за корупция в ЕС

Сега е времето за изпълнение на ангажиментите, коментира Трансперънси интернешънъл