Европейският парламент одобри бюджета на Европейския съюз за 2018 година.

Той предвижда инвестиции в проучвания, научна дейност, инфраструктура, заетост и борба с младежката безработица и плащания към земеделските производители.

Прогнозната сума, която ще получи България е над два милиарда евро.

Андрей Новаков е единственият български евродепутат, който участва в преговорния екип. Той разговаря с еврокомисаря за бюджета Гюнтер Йотингер.

Според Новаков за България бюджетът означава много, тъй като предвидените междинни плащания са почти 800 милиона евро - директни плащания към фермерите. Почти 800 милиона евро са предвидени за градско развитие и инфраструктура, почти 380 милиона са насочени към развитие на селските региони, 185 милиона са за заетост.

Това ще бъде глътка въздух за България и ще подкрепи растящия икономически ръст на страната, а и смятам, че предложеният бюджет и предвидените в него плащания за Българи са успех, изтъкна той.

Йотингер заяви, че бюджетът за 2018 г. ще направи много за стабилизирането на Европа.

С тези милиарди, идващи от европейския бюджет, съфинансираме инвестиции в инфраструктурата, в сгради, в конкурентноспособността, главно в селските райони и в страни като България. Защо? България е нова страна член, БВП на човек е около 6500 евро, а в Люксембург - 90 хиляди, в Германия - 40 хиляди, средният БВП на човек в Европейския съюз е 30 хиляди евро. Трябва да направим всичко възможно, за да засилим българската конкурентноспособност, българския БВП чрез инвестиции в инфраструктура, каза той.

Еврокомисарят съобщи, че ще посети България и ще се срещне с властите.

Ще говорим главно за таваните в плащанията, за очакванията, за следващата многогодишна рамка, която подготвяме заедно с Европейския парламент и която ще бъде представена до месец май следващата година, изтъкна той.