При съвместна операцията на българското и израелското вътрешно министерство е разбита организирана престъпна група, която отвличала хора, искала огромни откупи и действала на територията на Израел и Турция.

Един от арестите е бил извършен в България, обясни вътрешния министър на Израел Ицхак Ахаронович. Днес той се е срещнал с вътрешния министър Цветанов, с когото са обсъждали оптимизирането на споразумението за сътрудничество във връзка с оперативната работа на двете страни.

Вътрешният министър Цветанов заяви, че са били обсъждани и вариант как повече израелски туристи да посещават български курорти в летния сезон. Министър Цветанов изтъкна, че Израел е много добър партньор за страната ни и двамата министри са разговаряли как да работят за осигуряване на по-добрата сигурност в двете страни.

Исхак Ахаронович заяви, че високо оценява втората си среща с вътрешния министър на България и увери, че израелският народ високо цени приятелството си с нашата страна.
Министър Цветанов посочи, че последната съвместна акция на двете страни е само един пример за това как трябва да работят правоохранителните органи в цял свят.

По думите му такива срещи като днешната дават възможност когато една страна разполага с необходимата оперативна информация, тя своевременно да я предава на своите партньори.

Двустранното сътрудничество цели да се изпреварва и предотвратява трансграничната престъпност допълни още министър. Той не пожела да коментира дали разследването на „Наглите" е довело до залавянето на похитителите от Израел.

По думите на вътрешния министър винаги могат да се правят аналогии. Цветанов допълни, че работата по случая продължава въпреки противоречивите мнения, за всичко което се прави. „Винаги ще помагаме с информация, която разполагаме, за борбата с тероризма и организираната престъпност във всяка точка на света", категоричен е Цветан Цветанов.

Той посочи, че в момента има пренасочен туристически поток от Израел към други страни от ЕС. Това по думите на вицепремиера дава една допълнителна възможност за туризма в България, който може да посрещне израелците.

По думите му вече има командировани служители към черноморските курорти. Около 10% е увеличен туристическия поток по Черноморието в сравнение с миналата година посочи Цветан Цветанов. по думите му служителите на МВР ще работят по предотвратяване на създаването на престъпни групи за рекет на туристи.

След разговора с Румъния двете страни са обсъдили румънски служители да бъдат командировани в наши северни морски курорти, тъй като по Северното Черноморие им по-сериозен поток от румънски туристи. Това ще гарантира тяхната сигурност.