България изостава в управлението на риска на онкологичните заболявания и в борбата срещу основните фактори - тютюнопушене, наднормено тегло, алкохол, физическа активност и вирусни заболявания. Това заяви Д-р Красимира Чемишанска, председател на УС на Асоциация на фармацевтичните научноизследователски компании, по време на онлайн семинар "Иновации и добри практики в здравния сектор", организиран от "Капитал".

Специалистът посочи, че липсват и програми за ваксиниране на населението, но пък вече има прибавени терапии за лечение в ЕС, както относно имуноонкологичната платформа BITE, така и пробив в лечението на рак на белия дроб, KRAS G12C, която открива малка молекула, която атакува специфичен протеин. Това е революция, категорична е тя.

Какво показа COVID кризата: Хронично болните встрани, хаос с ваксините, няма интензивни грижи

Какво показа COVID кризата: Хронично болните встрани, хаос с ваксините, няма интензивни грижи

Това стана ясно на онлайн форум "Иновации и добри практики в здравния сектор"

Д-р Светослав Ценов, добави, че вече е осигурен достъп до нови лекарства в онкологията, но България е 3 пъти по-назад в лечението в сравнение с европейски страни. От февруари месец има европейски план за борба с онкозаболяванията, който влага 4 млрд. евро инвестиции за диагностика, лечение, подобряване начина на живот. Очакванията обаче били за 24% увеличение на случаите следващите 5 г.

Чемишанска посочи още, че в България няма национален правителствен план, но се очаква такъв да бъде приет след изборите чрез създаване на няколко работни групи.