Ситуацията с пандемията от коронавирус е предизвикателство за тези, които се борят за човешки живот, и за тези, които ще правят нормативните решения в сектор "Здравеопазване" в бъдеще. Това заяви по време на онлайн форум "Иновации и добри практики в здравния сектор", организиран от "Капитал" Даниела Дариткова, председател на здравната комисия в НС. Два дни преди приключване на мандата на 44-то Народно събрание тя призова за в бъдеще да има надпартиен консенсус след COVID кризата.

От своя страна зам.-председателят на УС на БЛС Николай Брънзалов постави въпроса за дигитализацията на българското здравеопазване - електронна рецепта и направление за PCR. Той поиска единна информационна система за лекарите, телемедицина. Брънзалов съобщи, че заедно с Българския фармацевтичен съюз и Асоциацията на фармацевтичните производители са се обърнали с писмо към бъдещите управляващи за надпартиен консенсус и ускорено развитие в здравеопазването и поиска 10% от БВП, или 10 млрд. лв., както и ефективна дигитализация.

Зам.-председателят на БЛС наблегна и на държавна политика за заплати на кадрите по региони и поиска повече профилактика за пациентите.

Шефът на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова също подчерта, че е нужно по-голямо БВП за здраве и посочи, че пандемията е изпитание за здравната система.

За надпартиен консенсус в здравеопазването зоват от "Заедно за повече здраве"

За надпартиен консенсус в здравеопазването зоват от "Заедно за повече здраве"

След 38 г. догонваме продължителността на живота в петте най-големи държави в ЕС

От своя страна Наталия Маева, УС на Националната пациентска организация, е категорична, че хронично болните са оставени встрани, а достъпът им до здраве става все по-труден. Затова са нужни електронни услуги за тях и спешни иновации в тази сфера. По думите й е станало ясно, че българската здравна система не е пригодена за хронично болните и те трябва да се явяват лично за лекарства, документи и прегледи, което е риск за една от най-уязвимите групи. Маева подчерта нуждата от дигитализация и промяна в Спешната помощ.

Пламен Таушанов от Българската асоциация за закрила на пациентите посочи, че в България няма профилактика на рак и коментира за COVID кризата, че няма ваксини, както и информация за коя група хронично болни какви са подходящи. Специалистът посочи, че масовата ваксинация е хаос, както и PCR тестовете.

Дечо Дечев: Здравето ни се управлява от финансово-корпоративен кръг

Дечо Дечев: Здравето ни се управлява от финансово-корпоративен кръг

За ваксинацията: България заложи на един кон и той се оказа куц

Проф. Асен Гудев, председател на Дружеството на кардиолозите, анализира пробойната, която коронавирусът е показал в България - липса на интернисти, като посочи, че за година се явяват само 2-3 такива, както и криза с интензивните отделения и специалистите в тях.

По думите му е станало ясно, че вирусът не се бори с дезинфектанти, с които "се поливат коридорите на болниците, а се предава аерозолно, за което е по-важно проветряването".

Специалистът потвърди, че са засегнати хората със съдови и метаболитни заболявания от кризата, но подчерта, че намирането на ваксина за година е голям успех.

За 50 г. България може и да стигне здравеопазването в ЕС

За 50 г. България може и да стигне здравеопазването в ЕС

73% от българите смятат, че има нужда от допълнителни средства в системата