За надпартиен консенсус за ускорено развитие на здравеопазването се обявиха от инициативата "Заедно за повече здраве". В нея са Български лекарски съюз (БЛС), Български фармацевтичен съюз и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. Техният призив с предложение за конкретни политики в здравеопазването бе изпратен до политическите сили с най-голям шанс да влязат в следващия парламент, според прогнозите на социологическите агенции.

Продължителността на живота у нас се е увеличила, но българите все още живеят 7 години по-малко в сравнение с гражданите на петте най-големи държави в ЕС, изтъкват от медицинската инициатива. Със сегашните темпове на развитие на здравеопазването ще са ни нужни 38 години, за да догоним средната продължителност на живота в тези страни (82 години), пишат от инициативата "Заедно за повече здраве".

Предотвратима смъртност в България е близо 3 пъти по-висока в сравнение с тези страни. Смъртността от сърдечно-съдови заболявания в страната ни намалява, но все още е два до три пъти по-висока спрямо петте най-големи държави в ЕС. Над 50 г. са ни нужни, за да ги догоним по отношение на предотвратимата смъртност от исхемична болест на сърцето и мозъчно-съдови заболявания.

Дечо Дечев: Здравето ни се управлява от финансово-корпоративен кръг

Дечо Дечев: Здравето ни се управлява от финансово-корпоративен кръг

За ваксинацията: България заложи на един кон и той се оказа куц

От Българския лекарски съюз (БЛС), Българския фармацевтичен съюз (БФС) и от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) призовават за консенсус по темите:

∙ Ускореното развитие на здравната система може да доведе до догонване на европейските здравни показатели в рамките на следващите 10 години.

∙ През следващите 5 години България трябва да догони ЕС по отношение на публичните инвестиции за здраве и те да се увеличат от 4.2% на 8% от БВП, или от 6 млрд. до 10 млрд. лв.

∙ Нарастването на инвестициите в здравеопазване трябва да бъде съпроводено от повишаване на тяхната възвращаемост чрез ефективно използване и ускорена дигитализация, измерена чрез подобрени здравни резултати за обществото и засилено икономическо развитие на страната.

∙ Нужно е запазване, надграждане и оптимизация на здравноосигурителния модел с доброволни здравни фондове, които да дофинансират системата.

∙ Нужна е държавна политика в областта на професионалното развитие и финансова удовлетвореност на здравните кадри по региони.

За 50 г. България може и да стигне здравеопазването в ЕС

За 50 г. България може и да стигне здравеопазването в ЕС

73% от българите смятат, че има нужда от допълнителни средства в системата