Купиха на търг кораба Vera Su, който заседна край Камен бряг, за 276 000 долара без ДДС. За това информира Министерството на транспорта и съобщенията.

Днес се състоя четвъртата процедура за наддаване, организирана от Изпълнителна агенция "Морска администрация". Българската компания "Варса шипинг" ООД е единствената участвала в търга и закупила кораба на обявената начална цена.

Дейността на компанията се осъществява в ремонти и техническо обслужване на плавателни съдове. "Варса шипинг" ООД е превела и депозит, 10 процента от цената. Проверени са и подадените документи, които съответстват на изискванията и критериите.

Най-вероятно новият собственик на моторния кораб ще го възстановява.

Припомняме, Vera Su заседна край Камен бряг, в близост до местност "Яйлата" на 20 септември 2021 година. Към него момент корабът плаваше под панамски флаг и превозваше торове. На 4 ноември корабът бе преместен с помощта на влекачи от кораборемонтния завод "Одесос" във флотския "Арсенал Терем" във Варна.

Държавата обяви плавателния съд за продажба и със средствата да покрие разходите за спасяване на екипажа и предотвратяването на екологична катастрофа в Черно море.

Първата определена тръжна цена за продажбата на плавателния съд бе в размер на 460 000 щатски долара без ДДС, което означава, че е продаден на половината. 

Спасителната операция по изтеглянето на кораба струваше на българската държава близо 2.5 млн.лв. без оценката на екологичните щети, които бяха причинени при разпиляването на товара, особено при първите опити за прехвърляне на амониевата силитра, допълнително изтекоха и нефтени продукти.

Концентрацията на амониев азот около Vera Su е 10 пъти над нормата

Концентрацията на амониев азот около Vera Su е 10 пъти над нормата

Анализите показват и наличие на нефтопродукти...