МОСВ не е разрешавало претоварването на торовете от Vera Su към баржи да става директно и чрез щипка, както се видя на кадрите, разпространени тази нощ.

От служители на РИОСВ е констатирано, че при претоварване на товара от кораб Vera Su чрез воден кран на малки плавателни съдове, при пренасяне на загребания карбамид към плавателния съд част от товара попада в морето. Разсипване на товара в акваторията на Черно море се наблюдава и при загребване от заседналия кораб към другия плавателен съд, съобщават от МОСВ.

По този начин бе направен опит да се разтовари заседналия кораб тази нощ, след като операцията започна едва в 21.30 ч. снощи. Освен че се развали машината за пакетиране, и баржата, дошла да извозва товара, заседна тази сутрин. По-късно е освободена от скалите. 

Акцията по претоварването на заседналия товарен кораб Vera Su тази сутрин бе прекратена.

Не се уточнява обаче какво количество от торовете са се разпиляли вече в морето. Това, което е известно е, че 200 тона са натоварени на първата баржа и пътуват вече към пристанище "Варна", а властите са преминали към друг план - да направят опит с влекачи да изтеглят заседналия кораб. 

Още при първия опит корабът да бъде помръднат от трите влекача, операцията е спряна, тъй като товарът все още е твърде много. Към мястото пътува и траспортният министър, който се очаква да направи изявление. 

Още два влекача пътуват към Яйлата и Vera Su

Още два влекача пътуват към Яйлата и Vera Su

Машината за пакетиране на азотния тор се е развалила

От МОСВ уточняват изрично, че на среща с институциите е решено 700 тона от насипния товар на кораба да бъде пакетиран в чували по един тон всеки и пакетираният товар да бъде транспортиран с баржи при засилени мерки за безопасност за морската околна среда. Предложеният метод от Морска администрация, който МОСВ е одобрил, е разтоварване чрез платнени денкове, които се пълнят от грайфер на борда на кораба чрез специално съоръжение (фуния) и последващото им пренасяне с кран до баржата.

На срещата е обърнато специално внимание, че между заседналия кораб и баржата трябва да бъде опънато платно, което да предотврати евентуално замърсяване. На практика са приложени коренно различни действия от одобрените, посочват от екоминистерството.

Министър Асен Личев е издал и принудителна административна мярка на Изпълнителна агенция "Морска администрация" за спиране на дейностите по претоварване от кораба Vera Su. Претоварването, както е осъществено тази нощ, представлява непосредствена опасност от замърсяване на акваторията на Черно море.

Пред екокатастрофа: корабът край Камен бряг се е наклонил и е с пробойни
Обновена

Пред екокатастрофа: корабът край Камен бряг се е наклонил и е с пробойни

Екоактивисти настояват за незабавно изваждане на превозвания товар

Според изпълнителния директор Живко Петров, цитиран от БНТ, азотните торове, изпуснати в морето, са малко количество и няма да доведат до сериозно замърсяване.

Въпреки че властите отричаха няколко дни, вчера от Басейнова дирекция признаха, че все пак има теч от кораба. Проби, взети в петък, но с излязъл вчера резултат показаха, че във морето има завишено съдържание на нитритен азот. Вчера бяха взети и нови проби.

Миналата седмица от ИА "Морска администрация" именно Живко Петров съобщи, че властите са отхвърлили плана на собственика и застрахователя за освобождаване на кораба и се обмислят други варианти.

Към момента времето е благоприятно, за следобед прогнозите са за усилване на вятъра до 20 метра в секунда и то от посока изток, което създава възможност корабът да бъде разбит в скалите.

Още през уикенда екозащитници алармираха, че всяко едно забавяне може да е фатално, тъй като се очаква влошаване на времето, а това би поставило под риск вятърът да разбие кораба в скалите и целият товар от азотни торове да се излее в морето.

Товарният кораб, който е собственост на турска фирма, но плава под панамски флаг, заседна в скалите край Камен бряг, в близост до местността Яйлата на 20 септември.

Транспортният министър нареди незабавно освобождаване на заседналия кораб край Яйлата

Транспортният министър нареди незабавно освобождаване на заседналия кораб край Яйлата

Заповедта му влиза в сила от днес