Заседналият край Камен бряг товарен кораб леко се е наклонил през нощта, съобщава bTV.

Припомняме, вчера пропадна планът за разтоварването на плавателния съд. На място трябваше да дойде плаващ кран, който да разтовари част от съдържанието, а кораба да бъде изтеглен до най-близкото пристанище.

Следващите действия зависят от собственика на кораба, защото той трябва да финансира и организира операцията по изтеглянето.

Опасенията са, че товарът - 3000 тона азотни торове, може да доведе до замърсяване на акваторията на Черно море.

Снимка 547806

Източник: Да запазим Корал

Институциите отказаха операция по изваждане на кораба край Камен бряг

Институциите отказаха операция по изваждане на кораба край Камен бряг

Основната цел на българската страна е да пази зоната от замърсяване

Властите уверяват, че няма опасност. Екоактивисти от "Да запазим Корал" обаче алармират, че ако корабът се разбие от идващите неблагоприятни ветрове и товарът му попадне във водата, най-вероятно ще се стигне до екологична катастрофа с непредсказуеми последствия и обхват.

Те посочват, че ако уреята, превозвана на кораба, попадне в морето, в подобна концентрация ще предизвика бурен цъфтеж на фитопланктона Pseudo-nitzschia, което продуцира като реакция токсин, който е изключително опасен за морските обитатели и птици. Когато пък се натрупа в тях, може да доведе и до опасност за човешкия живот при консумация на риба или други морски обитатели, които вече съдържат токсина.

Снимка 547803

Източник: Да запазим Корал

По тази причина екоактивистите настояват за незабавно започване на спасителните действия по изваждането и преместването на товара.

Освен това те показват снимки от 22 септември, на които се вижда, че корабът има няколко пробойни, от които има разлив. Не е ясно какво изтича, но от "Да запазим Корал" предполагат, че това е именно товарът на кораба.

Засядането на товарния кораб край Камен бряг - заради неадекватно поведение на екипажа

Засядането на товарния кораб край Камен бряг - заради неадекватно поведение на екипажа

Българската държава няма да поема никакви разходи по операцията по изтеглянето му

От БНР съобщиха, че независимия водолаз Найден Недев е взел проби от водата в близост до заседналия товарен кораб, които ще бъдат изпратени за анализ в лаборатория. Според огледа, който е направил тази сутрин, край носа на кораба вече има изтичане на азотна тор.

Недев смята, че корабът може да бъде разтоварен с помощта на лодки, които да пренасят количествата тор до залива "Болата".

Той настоя да се действа незабавно заради прогнозите за влошаване на времето. Водолазът е притеснен и от накланянето на кораба, което може да доведе до неговото обръщане.