Още два влекача са тръгнали от пристанището във Варна към заседналия кораб край скалите на Яйлата. Целта е да се направи опит заедно с другия влекач, който е на място от вчера вечерта, да изтеглят от скалите плавателния съд.

Тази нощ акцията по претоварването на кораба започна, но днес сутринта беше прекратена, след като стана ясно, че голяма част от азотния тор при пренасянето му се изсипва в морето.

А това се е случило, тъй като машината за пакетирането на азотния тор се е развалила. Пренасянето е продължило чрез щипката на крана, а по-късно и този начин на претоварване е прекратен. Може би след като кадри, заснети през нощта, показаха, че голяма част от торовете се изсипват във водата.

Тази сутрин стана ясно и че баржата, която трябва да събира претоварения товар и да го извозва до пристанището във Варна, също е закъсала, впоследствие е била освободена. Близо 200 тона от товара вече се превозват към Варна.

Акцията по претоварването на заседналия товарен кораб Vera Su тази сутрин бе прекратена.

И баржата, натоварена с азотни торове от Vera SU, заседна

И баржата, натоварена с азотни торове от Vera SU, заседна

Вятърът, вълнението и лошото време допълнително усложняват работата

По данни на сайта maritime.bg предстои да бъде направен опит за изтеглянето на заседналия кораб с помощта на влекачи. Към момента времето е благоприятно, за следобед прогнозите са за усилване на вятъра до 20 метра в секунда и то от посока изток, което създава възможност корабът да бъде разбит в скалите.

Още през уикенда екозащитници алармираха, че всяко едно забавяне може да е фатално, тъй като се очаква влошаване на времето, а това би поставило под риск вятърът да разбие кораба в скалите и целият товар от азотни торове да се излее в морето.

От морската администрация във Варна потвърдиха включването на още 2 влекача в опита за изтегляне на заседналия кораб. Според изпълнителния директор Живко Петров азотните торове, изпуснати в морето, са малко количество и няма да доведат до сериозно замърсяване. Миналата седмица от ИА "Морска администрация" именно Живко Петров съобщи, че властите са отхвърлили плана на собственика и застрахователя за освобождаване на кораба и се обмислят други варианти. 

Въпреки че властите отричаха няколко дни, вчера от Басейнова дирекция признаха, че все пак има теч от кораба. Проби, взети в петък, но с излязъл вчера резултат показаха, че във морето има завишено съдържание на нитритен азот. Вчера бяха взети и нови проби.

Товарният кораб, който е собственост на турска фирма, но плава под панамски флаг, заседна в скалите край Камен бряг, в близост до местността Яйлата на 20 септември.

Транспортният министър нареди незабавно освобождаване на заседналия кораб край Яйлата

Транспортният министър нареди незабавно освобождаване на заседналия кораб край Яйлата

Заповедта му влиза в сила от днес