Българската икономика се е развивала най-бързо при най-големите световни кризи. Няма да се сбъднат най-мрачните прогнози за криза. Това каза финансистът Емил Хърсев в ефира на Bulgaria On Air във връзка с икономическата ситуация в страната, следствие от корона кризата.

Той аргументира своето твърдение като каза, че когато се затварят страни със сходен профил на производство, доставките се пренасочват към Източна Европа.

Хърсев акцентира обаче, че се забелязва увеличение на депозитите на физически лица. Това е негативно явление, поясни той. Става въпрос за утаяване на оборотния капитал на фирмите. Микрофирмите, които са частна собственост, когато нямат работа, собственикът изтегля парите от личната си сметка и ги влага на личен депозит, тъй като там лихвите са максимално големи, обясни Хърсев.

Той бе категоричен, че при ново затваряне на бизнеса заради кризата с коронавируса, ще изпитаме много сериозни притеснения.

Линията на бедност за 2021 г. показвала тотално неразбиране на социалната политика

Линията на бедност за 2021 г. показвала тотално неразбиране на социалната политика

Според Иван Нейков тежестта се прехвърля върху най-бедните

Икономиката е общо дело, никой не може да работи сам. В ситуация на криза има прекомерно свиване, наблюдавахме го в първите 6 месеца - свръхспестовност. Колкото е възможно, всеки би трябвало да се стреми да работи, дори при някаква степен на затваряне, коментира още Хърсев.

В контекста на продължаващите протести у нас, той посочи, че не е въпрос само какво става в България. Ако инвеститорът е уплашен от брожения, той би трябвало да избяга от всички страни, смята финансистът.

В заключение той каза, че винаги може да бъдем изненадани от тежка криза. Не можем да търсим икономически отговор в нещо с биологичен произход.