Тотално неразбиране на принципите на социалната политика. Това показвал проектът на правителството, според който официалната линия на бедност през 2021 година ще е 369 лева. Това мнение изрази пред bTV председателят на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков.

Припомняме, тази година линията на бедност е 363 лева, което означава, че увеличението догодина е с 6 лева. Проектът предвижда социалният министър да предлага размера на прага на бедност според възможностите на бюджета.

Според Нейков обаче, слагайки в центъра на решението на министъра възможностите на бюджета, тежестта се прехвърля върху най-бедните и се намалява възможността им да реагират и да посрещнат потреблението.

Удар по най-уязвимите вижда Нинова в прага на бедност, предложен от правителството

Удар по най-уязвимите вижда Нинова в прага на бедност, предложен от правителството

Всеки ден оставане на власт на Борисов било вредно за България

От своя страна икономистът и бивш зам.-председател на КФН Румен Гълъбинов подчерта, че се намираме в безпрецедентна криза, която е съчетание от заболяване и икономически и финансови проблеми.

"На фона на тази ситуация, предложението е линията на бедността да се увеличи с 6 лв., а миналата година по това време предложението е било за 15 лв. Очевидно е, че предложението е неадекватно", заяви той. По негови думи източници за финансиране има и не е нужно да сме прекалено консервативни.

"Имахме пари да се откажем от приходи в бюджета от ДДС, а след това държавата казва на бедните: "Нямаме пари и затова по 6 лв.". Това показва тотално неразбиране на принципите на социалната политика", обобщи Нейков.

Правителството предлага 369 лв. за линия на бедност за 2021 г.

Правителството предлага 369 лв. за линия на бедност за 2021 г.

Социалният министър да може да предлага линията на бедност според бюджета