Българският прототип на COVID ваксина ще е готов до Нова година, учените продължават да работят, след това сме готови за клинични изпитания, коментира пред БНТ доц. Пенка Петрова, директор на Лабораторията по експериментална имунология към БАН.

Дали българската ваксина ще е по-евтина зависи от производствените мощности и доколко държавата ще се ангажира с производството. Науката трябва да се подпомага регулярно, защото при поява на нова пандемия ще можем да реагираме адекватно, добави доц. Петрова. Нашата протеинова ваксина се е съсредоточила върху генома и би трябвало да действа срещу всички щамове.

По думите й сега се тестват руската и ваксината на "Астра Зенека", като резултатите и за двете са много обнадеждаващи. Последното повишение на заразените с коронавирус у нас е заради разхлабени мерки, на това, че децата тръгнаха на училище. Вирусът в момента мутира с по-ниска честота, отколкото се разпространява. Можем да направим извод, че той е по-силно заразен, но по-малко смъртоносен

Тя обясни, че в момента България е в оранжевата зона на Европа и няма защо да сме обезпокоени, това са нивата от юли месец.

AstraZeneca и Оксфорд възобновяват изпитанията на ваксина срещу Covid-19

AstraZeneca и Оксфорд възобновяват изпитанията на ваксина срещу Covid-19

Клиничните тестове бяха спрени заради напречен (трансверзален) миелит

Учените продължават да изследват геномите на вируса, като е установено, че при 12 000 различни има около 1200 мутации. Всеки десети вирус е мутирал, но тенденцията е да се върви към по-малко смъртоносни щамове. В Европа и в България преобладават едни и същи щамове.

Доц. Петрова коментира, че с цел превенция е препоръчително да се промени хранителният ни режим. Установено е, че при недостиг на селен в организма има по-голям риск от фатален изход на заболяването. В България обаче няма тежки селенови дефицити, тъй като селенът се среща в традиционни за българите храни, като зърнените - пшеница, овес, ръж. Силно препоръчителни са ядки като бразилския орех, както и морските продукти. Нужни за организма ни са и антиоксидантите, затова е необдходимо да приемаме достатъчно витамин C и витамин D.

Ако един на 10 човека е прекарал коронавирус, това значи, че той има антитела. Трябва непременно да се следи нивото на антитела, за да се знае как може да се противодейства. Част от лекарствата, които хората със съпътстващи заболявания приемат непрекъснато, всъщност провокират коронавируса, затова тези хора са толкова рискова група, добави тя.

Ето колко ще струва руската ваксина срещу COVID-19

Ето колко ще струва руската ваксина срещу COVID-19

Кремъл взема мерки срещу пандемията