„Добре дошъл г-н Министър Председател".

С това изречение, съдържащо правописни неточности, домакините от БАН посрещнаха премиера Бойко Борисов.

Въпреки че надписът на светлинното табло за добре дошъл остана незабелязан от него, четирите правописни неточности в изречението направиха впечатление на журналистите.

Министър-председателят посети два от институтите на БАН - този по металознание и геофизичния институт. Той бе придружаван от председателя на Академията академик Съботинов и министъра на образованието Сергей Игнатов.

По време на посещението в двата института на БАН стана ясно, че правителството обмисля да издаде постановление, с което да се оползотвори максимално осигуряване на продукцията на академията и научните институции.

Вярното:
Добре дошли, г-н Министър-председател.

Чрез постановлението или заповедта, която ще издам, съответните министри ще бъдат активната страна да подпомагат БАН - не само да се наливат пари, а да се печели от умовете на тези хора", посочи Борисов.

По думите му колегиалната обстановка, която цари между правителството и академията, трябва да бъде толерирана. Премиерът добави, че в БАН трябва да са по-активни в предлагането, тъй като има много добри разработки, които могат да бъдат предложени и на държавни, и на частни компании.

„Ние като държава можем да им помагаме да ги продават навън с контактите, които имат министерствата", изтъкна той. Борисов посочи като положителен пример Сърбия, която не е изпратила един войник в Ирак, а е продала за там продукция за 400 милиона, докато България през тези години има и загинали войници там, а е продала само патрони за „Калашников".

Според министъра на образованието и науката това, което се случва в момента в БАН, изисква подкрепа на правителството, а не само на министерството.

Въпросът е не е само да бъдат пенсионирани около 500 човека, но и тези, които продължават да са активни участници, трябва да останат в научния потенциал на страната, подчерта той.

Игнатов потвърди, че преструктурирането ще бъде обявено на 20 януари и че промените ще бъдат радикални и трябва да се случат пролетта.

Образователният министър каза още, че вчера е говорил с финансовия министър Дянков, премиера Борисов и БАН за осигуряване на финансови компенсации при пенсионирането на около 500 учени от системата. Парите ще бъдат осигурени, поясни той.

Игнатов допълни, че ще поиска от ръководството на Фонд научни изследвания повече прозрачност и прецизност в подбора на комисиите, които оценяват проектите. Има проекти, които са минали и е учудващо как са получили толкова голямо финансиране, коментира още министърът.

На вниманието на премиера бе представено изложение на върхови постижения на българската отбранителна индустрия.

Стана ясно, че в момента с над 700 български технологии и машини се произвеждат милиони детайли от алуминиеви сплави за автомобилната промишленост в САЩ, Германия, Франция, Италия, Китай, Русия и други страни.

В института по металознание бяха представени на премира Борисов български разработки и продукция свързани с националната сигурност.
Създадени са системи от интелигентни средства за защита по земя и по вода, които са оригинална конструкция.
Голяма част от тях са приети на въоръжение и се изнасят в около 15 страни, включително водещи страни-членки на НАТО като САЩ, Германия, Франция и др., изтъкнаха от института.

Само за нуждите на американската автомобилна индустрия годишно се произвеждат 3,5  милиона лети автомобилни колела, изтъкнаха от института по металознание.

Според шефа на БАН акад. Никола Саботинов реформата върви, но зависи от средствата. В момента най-напреднала е реформата, свързана с възрастовата структура на академията, каза той.

Саботинов съобщи, че преструктурирането няма да се изрази само в закриване на институти.
Може да открият дори нови институти, предположи той и посочи като област, за която има такава нужда демографията.