Министерството на туризма и БДЖ ще увеличат броя на атракционните пътувания и ще продължат да работят съвместно за тяхното популяризиране. Това е резултатът от днешна среща на министър Стела Балтова с представители на ръководството на холдинга и туроператори.

Над 1000 туристи са се включили в последните атракционни пътувания с влак на Лазаров ден до Кюстендил и на Цветница до Черепишкия манастир. Композицията беше теглена от парния ретро локомотив "Баба Меца". Локомотивът е построен през 1931 г., на него е работил поетът Никола Вапцаров. След 55 г. работа спира да работи и е възстановен от машиниста Ангел Алексиев и от двама негови помощници.

На 6 май ще се осъществи пътуването по маршрута Горна Оряховица - Трявна. На 24 май са планирани три пътешествия - за ученици по трасето София - Банкя, и още две, които ще включват Варна, Плиска.

На 1 юни - Деня на детето, БДЖ организира пътуване до Копривщица или други възрожденски градове. При всеки от тези турове ще могат съпътстващо да се посетят извън жп линията местни забележителности.

Обмисля се подобно пътуване за Фестивала на розата в Казанлък на 3 и 4 юни, към който проявяват голям интерес корейски и японски туристи.

Друго намерение е да се организира посещение на Празника на черешата в Кюстендил.

Ръководството на компанията е готово в състава на пътническите превози да се създаде самостоятелна структура само за такива атракционни пътувания, която да поеме несвойствените за туроператорите дейности, беше съобщено на срещата.

Вече е обявена процедура за модернизация на още 4 вагона, а в депо София се възстановява и още един уникален военен локомотив. Търсят се възможности за възстановяване на още един локомотив за теснолинейката Септември - Добринище. За индустриалните пътувания е възможно да се използва потенциалът на "Товарни превози" или БЖК, ако има интерес, но това трябва да се реализира чрез процедура за обществена поръчка.

БДЖ полага усилия да обявява на туроператорите пътуванията за месец напред.

Представителите на бизнеса подчертаха интереса на чуждестранните туристи към тези специализирани услуги, които могат да носят печалба за всички и правят България все по търсена дестинация. Те обърнаха внимание и на перспективите пред т.нар. индустриален туризъм, но за него е нужна по-гъвкава организация между БДЖ и подизпълнителите. Министър Балтова сподели, че от 7-8 години индустриалният туризъм има сериозно развитие в страни като Франция, Япония, Полша и др. България според нея има потенциал да напредне и в тази посока. Туроператорите предложиха още отсега да се фиксират дати за атракционни пътувания през 2018 г. и да се продават блок места за бизнеса с отстъпка, както и да се предвидят гъвкави срокове, за да може да се реагира към търсенето на чуждите пазари.

Министър Балтова ще отправи препоръка следващият кабинет да развива тези пътувания като перспективен продукт.