БДЖ вече разполага с още един изцяло обновен електрически локомотив, който вече обслужва влакове по железопътната мрежа в страната. Локомотив 44 070 е вторият напълно възстановен от силно амортизирано състояние и трайно спиране от движение след извършен капитален ремонт в Чехия.

Ремонтираният локомотив е част от изпълнението на два договора за извършване на капитален ремонт на общо 20 електрически локомотива от серия 44, които се реализират след проведени процедури в края на 2019 г. от ДЗЗД "Обединение "Рейл Сървисис", Р Чехия и "Жос Врутки" А.С., Р Словакия. Капиталният ремонт включва цялостна подмяна на всички елементи в локомотивите с чисто нови части и оборудване.

Чрез изпълнението на договорите за доставка на нови локомотиви и ремонт на съществуващия подвижен състав, до края на април ще бъде решен проблема с постоянния недостиг на локомотиви за изпълнение на Графика за движение на влаковете, както и ще намалеят възникналите аварийни ремонти и последвалите от тях закъснения на влаковете.