Районът на Мъглиж все още е в бедствено положение след възникналия на 25 юли пожар в горите край село Дъбово, съобщиха от МВР.
Общата площ на пожара е над 30 хиляди декара. На мястото продължават да работят 9 пожарни коли, хеликоптер, два селскостопански самолета и друга техника.

Пожарът землищата на селата Ягодово и Шаново е ликвидиран, бедственото положение е отменено.

Локализиран е и пожарът в иглолистната гора край на село Студенец, община Чепеларе. Общата площ на пожара е над 7000 декара. Местното население активно подпомага професионално ангажираните служители за потушаването на огъня.

Пожар е пламнал в боров масив край село Лесидрен. Най-вероятно огънят Лесидрен е причинен  от запалена свещ на местното гробище или от запалена трева при почистване. Ограничен е достъпът на пламъците към селото.

Огнената стихия, обхванала на 28 юли гората в резервата Централен Балкан при Карлово е ограничена на площ около 40 дка. Мястото е недостъпно за техника, което затруднява потушаването на огъня.

Пожарът в боровата гора край великотърновското село Арбанаси е потушен.

В гасенето на горските пожари в страната към момента участват 1500  пожарникари  със 127 пожарни коли и 86 други автомобила. Допълнително са привлечени служители и техника от полицията, Министерството на отбраната, Гражданската защита, лесничействата, пожарен влак на БДЖ, 2 хеликоптера и 2 селскостопански самолета.

В борбата с огнената стихия участват 1124 доброволци от местното население.