Премиерът Бойко Борисов не дойде на церемонията по освещаването на новия военнотранспортен самолет „Спартан", въпреки че правителствената пресслужба официално информира, че той ще присъства на събитието.

Не бе обяснено отсъствието му.

На летище „Враждебна" бе вътрешният министър Цветанов, който коментира идеята за пенсиониране на навършилите възраст в системата на министерствата на вътрешните работи и на отбраната.

По думите му това е един поетапен процес, като хилядите пенсионирани войници не може да бъдат изоставени от държавата и ще им се търси работа отново в системата на въоръжените сили, като ще обучават по-младите.

Министърът на отбраната Аню Ангелов определи приемането на въоръжение на транспортния самолет „Спартан" като „хубав ден за българските ВВС." Той благодари за разбирането, проявено от италианската фирма - производител „Аления Аеронавтика", които са изпълни ангажимента си към България, въпреки закъсненията по договора от българска страна. Тяхното поведение военният министър определи като пример как страните от НАТО и ЕС трябва да разрешават проблемите си.

На същото мнение беше и министър Цветанов, който посочи, че Италия е надежден и прогнозируем партньор. По думите му Рим е подходил по същия начин и с подкрепата си за членството на страната ни в Шенген, като е осигурил доставката на граничните хеликоптери за покриване на техническите критерии.

Командирът на базата полк. Иванов посочи, че освен самолета, 63-годишната авиобаза от днес вече притежава нов хангар и административна града.

Генералният директор на фирмата-производител Джузепе Джордо изрази надежда, че доставката на самолетите ще бъде само началото на мащабно военно сътрудничество между България и Италия.

От италианска страна присъстваха и посланикът Стефано Бенацо, зам.-министъра на отбраната Джузепе Косига и други висши военни.

C-27J "Спартан" е най-новият самолет в инвентара на българските ВВС. Той е на въоръжение от 2007г. Машините от този тип могат да пренасят товари или войници (в точва число - и парашутисти). Днес беше предаден за експлоатация третият и последен "Спартан". Новата придобивка и още една от машините бяха извадени пред хангара, а друга остана вътре, тъй като е в ремонт.