Без COVID тест в столичните детски градини за децата, отсъствали заради пандемията. Единствено задължителен характер има само за деца, които никога до момента не са ходили на детска градина и ясла, съобщи БНТ.

За да имат достъп до яслата или детската градина, досега децата подлежаха на кръвни изследвания и на такива за липсата на паразити, когато не са посещавали детското заведение повече от два месеца. Това каза Мария Минчева, директор на Дирекция Образование в Столична община. Тя обясни, че е било необходимо и бележка от личния лекар, която да доказва липсата на контакт със заразно болни. Сега на тези изследвания ще подлежат само приетите през тази пролет деца, увери Минчева.

Има указания от Министерството на здравеопазването при провеждането на планов прием за такива деца, които за първи път ще започват да посещават детските градини и ясли. Същите ще бъдат приемани само след представяне на необходимите документи, които са регламентирани. За тези деца задължително родителите трябва да предоставят необходимите документи", подчерта тя.

Детска градина в Сандански затвори врати заради петима заразени с COVID-19

Детска градина в Сандански затвори врати заради петима заразени с COVID-19

Очаква се резултатът на още едно дете от същата група

Директорите в някои от столичните ясли и детски градини обаче към този момент изискват извинителни бележки на децата, които не са ги посещавали.

Към този момент все още родителите имат право да изберат дали детето им да посещава ясла или детска градина, заради пандемията от коронавирус. В Столичната община чакат насоки от Министерството на здравеопазването дали това ще бъде така и от 15 септември или градината отново ще бъде задължителна, изтъкна Минчева.

На 29 август ще се проведе първото текущо класиране за столичните ясли и детски градини за учебната 2020/2021 година. Критериите за прием няма да се променят. Това ще се случи на голямото класиране през месец май 2021 г. Незаетите места за деца с хронични заболявания и специални образователни потребности вече са прехвърлени към тези по-общи критерии.

8 случая на коронавирус в детска градина във Варна

8 случая на коронавирус в детска градина във Варна

Заразени са учител, помощник-възпитател и шест деца

В момента Столичната община изгражда 13 сгради на детски градини, от които 9 ще бъдат завършени до края на настоящата година