ПОСЛЕДНО:
Съдебният процес срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар, обвинени в умишлено заразяване със СПИН на повече от 400 либийски деца, бе подновен днес в Триполи, в отсъствието на адвоката на българките Осман Бизанти
Адвокатът на българките е бил приет в болница. Адвокатът на палестинския лекар Ашраф ал Хаджудж поиска отлагане на заседанието до завръщането на Бизанти. 
Следващото заседание на съда е насрочено за 31 октомври.

Адвокатите на българските медицински сестри и палестинския лекар ще представят защитните си пледоарии на десето съдебно заседание по СПИН делото пред Апелативния съд в Триполи.

Очакванията на Министерството на външните работи са съдията Махмуд Хуейса да насрочи дата за произнасяне на присъдите.

Дипломати, запознати с хода на СПИН процеса в Либия, не изключват вероятността днешното заседание на наказателния съд да е предпоследно.

Ако прокуратурата отново наруши процедурните правила и неочаквано призове много свидетели в съдебната зала, е възможно председателят на съдебния състав да насрочи още едно заседание.

Това е най-лошият за българските медици сценарий, тъй като в неделя в целия мюсюлмански свят започва свещеният месец Рамазан и последното заседание едва ли ще бъде насрочено за дата, по-ранна от 24 октомври.

Либийският адвокат Осман Бизанти и българските му колеги Пламен Ялнъзов и Пламен Гатев са готови да оборят твърденията на държавното обвинение на Джамахирията, че петте българки са заразили над 400 либийски деца с изкуствено създаден вирус.

Основната теза в защитната пледоария ще бъде, че епидемията от СПИН в детската болница в Бенгази, е била причинена от занижена хигиена и липсата на медицински консумативи, информира БНР.

За целта освен, че ще атакуват всичките доказателства представени от прокуратурата на последните 9 заседания, адвокатите ще настояват съдът да приеме редица доказателства, както интервю на бивш здравен министър на Либия и на либийски юрист, които свидетелстват за болни от СПИН в Бенгази още преди българките да са заминали за страната.

След приключването на пледоариите, съдът разполага с 30-дневен законов срок, в който да обяви своето решение. Присъдите на апелативна инстанция, каквато е Наказателният съд, подлежат на обжалване от всяка от страните пред Върховния съд на Джамахирията.

В същото време САЩ продължават да настояват, че делото срещу медицинските сестри в Либия трябва да приключи максимално бързо и справедливо.

Това стана ясно след срещата на вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин с помощник- държавния секретар Даниел Фрийд в Ню Йорк. Американската позиция остава твърда и е ясно заявена пред либийското ръководство и министър Кафин, заяви Фрийд.