В декларация по повод първия учебен ден ГЕРБ потвърждава изпълнението на обещанието си образованието да е основен приоритет. Милена Дамянова, председател на образователната комисия в парламента отчете като стъпки в тази насока повишението на учителските заплати от 1 септември, ангажиментът на правителството на г-н Борисов да няма деца, които да не са в класните стаи, както и възможността на учителите да работят без бюрократични спънки.

Училищните настоятелствата се превръщали в черни каси

Училищните настоятелствата се превръщали в черни каси

Искат преработка на Закона за училищното и предучилищно образование

Дамянова бе категорична, че в България 15-ти септември не просто се отбелязва, а се празнува. "Знанието е това, пред което българинът винаги се е прекланял и е вярвал, че ще му донесе просперитет", изтъкна в декларацията Дамянова и настоя да няма политически популизъм в образованието. Тя упрекна левицата, че използва тази тема, за да покаже уж грижа за обществото. "Предизвикателствата, които ни поставя днешният ден, трябва да се решават с дискусия", посочи Дамянова. По думите й е абсолютно безотговорно да се говори, че днешните промени са причината за нивото на грамотност, за агресията, за отпадналите от училище. "Правим промени, за да се справим с проблемите. Но правим промените и за да вървим напред. Няма време за политиканстване в областта на образованието! 15 септември е ден, в който трябва да си припомним, че училището винаги е било нашето национално "заедно", заяви Дамянова.

Актуализират таксите за предучилищното и училищното образование

Актуализират таксите за предучилищното и училищното образование

Таксата за обучение по ограмотяване е 300 лева на човек

"Само образованите и знаещи хора могат да градят своето бъдеще и това на държавата ни. Само образованите хора могат да превръщат мечтите в реалност, да създават, да бъдат новатори и лидери. Затова искаме и работим за училище, което не просто дава знания, а изгражда личности. Затова искаме и работим за учителите, които възпитават новите блестящи умове на България", каза още Дамянова и цитира думите на Тодор Влайков: "непросветеният народ колкото и каквито права да има, се самолишава от тях".