Българските граждани няма да се нуждаят от виза при транзитни преминавания или краткосрочни пребивавания на територията на Черна гора в рамките на 6 месеца за срок от 90 дни.

Това гласи приетият днес проект на спогодба между правителствата на България и Черна гора за взаимни пътувания на гражданите, като основа за водене на преговори.

От своя страна, гражданите на Черна гора ще имат право да влизат, преминават транзит, да пребивават и напускат страната, ако притежават виза, издадена от дипломатическо или консулско представителство на България.

Българската страна предвижда значителни облекчения в условията и процедурите по издаване на визи за широк кръг от граждани на Черна гора, отразяващи желанието в максимална степен да бъдат улеснени взаимните контакти и сътрудничеството между страните.

Привилегировани условия за издаване на визи ще притежават организираните туристи, представителите на бизнес средите, членовете на въздушни екипажи на гражданска авиация, както и шофьорите на камиони и автобуси и техните помощници, осъществяващи превоз на пътници и товари през териториите на договарящите страни.

Специални облекчения са предвидени и по отношение на участниците в научния, учебния, културния и спортен обмен между страните, спрямо притежателите на дипломатически и служебни паспорти и др.