През предишното управление на ГЕРБ през 2009 г. бяха разкрити близо 1000 нови места за настаняване.
Това каза в сутрешния блок на БНТ председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Никола Казаков, който бе върнат на поста след освобождаването на Николай Чирпанлиев.

По думите му, бежанците не искат да работят, а просто да пребивават у нас.

Още през март 2013 г. Казаков е поискал местата за настаняване да бъдат увеличени още заради засиления бежански натиск. Писал седем писма до новото правителство (на Пламен Орешарски, б.р.), но не получил никакъв отговор. Нямал никаква помощ от държавата. Агенцията за бежанците била оставена на самотек.

"В момента имам подкрепата на държавата и това е важно, защото този процес трябва да се управлява с помощта на всички институции", посочи Казаков.

В момента имало национален план за справяне с бежанския натиск, като първата точка, заложена в него, е удължаване на оградата по границата, посочи той. През 2014 г. в агенцията не е имало интеграционна програма.

"Тази година сме заложили средства за обучебние по български език, има създадена структура. Ще са необходими 25 учители. Процесът на интеграцията трябва да е мащабен в перспектива, не трябва да се задоволяваме само с настаняването и първоначалните грижи", каза още Никола Казаков.

Припомняме, повторното назначение на Казаков за шеф на ДАБ предизвика брожение сред различни обществени групи, защото според тях той не се е справил с бежанската вълна.