Санкциите по закона "Магнитски", които обхващат и свързаните лица със санкционираните от САЩ шестима българи и техните фирми, може да заличат до 40-50 процента от приходите на някои наши футболни клубове и да засегнат сериозно рекламния пазар в този спорт.

Това прогнозира в интервю за БНР Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

"Все още има неяснота какви ще са последствията и ограниченията за компаниите, като например спонсора на футболната Първа лига и на ЦСКА 1948, защото не е ясно какво точно ще реши финансовото министерство. Проблемът е, че липсва специален закон, свързан с тази ситуация. Но от опита на други страни в Европа се вижда, че често свързаните лица нямат особена вина за това, че са попаднали в тези списъци." - обясни Безлов.

МФ допълни списъка с хора, които могат да попаднат под санкциите „Магнитски“

МФ допълни списъка с хора, които могат да попаднат под санкциите „Магнитски“

Физически и юридически лица, допълнени от ДАНС и НАП

"Проблемът е, че футболът в страната е много силно доминиран от хазартните компании. За мен е проблем и че една и съща фирма спонсорира първенството, а издържа и футболен клуб." - уточни той.

По повод на ФК "Левски" и обещанията на кандидат-собственика Джоузеф Диксън, Безлов се въздържа от категорична оценка. "Много мътна ситуация! Хора, които наблюдават Левски отвътре, са скептични. Ако вкара тези 5-6 милиона, които са от изключителна важност за "Левски", ще означава, че има някаква реалност в тази оферта." - посочи той.

По думите му, проблемът със собствеността върху футболните клубове в България е от 90-те години.

"Защото няма пряка икономическа полза, а се опитвате по този начин чрез политиката да получите икономически предимства. Така беше с Михаил Чорни, Васил Божков, с "Мултигруп", с "Прамод Митал" и "Кремиковци"..." - добави Тихомир Безлов.