Безплатни онлайн консултации за пациенти с хронични бъбречни заболявания, прекарали COVID-19, организира Клиниката по нефрология на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" по повод Световния ден на бъбречните заболявания, който отбелязваме на 11 март. Консултациите ще бъдат от 15 до 21 март 2021 г и ще се провеждат през специализираната здравна платформа Healthyco.

За да заявят консултация със специалист, пациентите ще трябва да последват следния линк: https://bit.ly/3qANya6. Платформата дава възможност за изпращане на всякакви изследвания, които ще помогнат на лекарите да се ориентират в тежестта на заболяването.

Над 850 млн. са засегнатите от хронични бъбречни заболявания по света. В глобален мащаб те са причина за смъртта на 2,4 млн. човека годишно. В България статистиката е не по-малко тревожна: над 700 000 души или всеки осми човек има проблем с функцията на тези, жизнено важни органи.

Хроничното бъбречно заболяване е такова, което продължава три или повече месеца. Ако не бъде диагностицирано и лекувано навреме, то може да прерасне в бъбречна недостатъчност. Бъбречната недостатъчност се разделя на пет фази. Във фаза І и ІІ състоянието може да се контролира успешно, с помощта на подходяща терапия и промяна в начина на живот. За съжаление 90% от пациенти в България се диагностицират във фаза ІІІ, ІV или V, когато вече са налице симптоми и необратими бъбречни промени. В последната, V фаза, е налице пълен отказ на бъбреците да пречистват кръвта. Тогава единственият вариант е пациентът да премине на хемодиализа или да му бъде трансплантиран нов бъбрек.