Родни производители на биопродукция настояват за по-високи субсидии.

В момента държавата плаща еднакво за сертфицираните органични храни и за другите продукция, отглеждана на полето. Това стана ясно по време на първия конгрес по биоземеделие, който се проведе в Пловдив, съобщи БНТ.

Според чуждестранни експерти страната ни има огромен потенциал за биоземеделие, но все още не е сред водещите европейски производители.

Фирмата на Веселин Пенев отглежда над 500 декара оранжерийни биозеленчуци в пазарджишкото село Звъничево. Изнасят продукцията си основно за Германия, Холандия и Скандинавските държави. За единица площ на биопродукт държавната субсидия е приравнена с всички храни, произведени на полето.

"Човек, който произвежда съвсем елементарно с няколко машини няколкостотин декара земя и 20 човека персонал са му достатъчни – това е същата субсидия, която получаваме и ние, което е неадекватно понеже, ако той отглежда 1 декар в рамките на 200 лева, а при нас е около 40-50 000 на година." - коментира Веселин Пенев.

На конгреса в Пловдив стана ясно, че страната ни има огромен потенциал за производство на органични храни.

"България е чиста страна. Тук няма химикали, няма индустрия. В България има много необработваема земя и немските ми колеги искат да развият този потенциал и земите да започнат да се обработват." – заяви Йоханнес Куулс, главен мениджър на сертифицираща фирма.

Точна статистика на биопроизводителите у нас няма, защото секторът е динамичен. Интересът към консумацията и отглеждането на органични храни обаче расте.