Бившият конституционен съдия Румен Ненков коментира пред БТВ, че КС е пред трудна дилема по казуса с Изборния кодекс, парламентите винаги променят изборния закон за да го направят удобен за себе си

Сегашните промени са с пълното съзнание, че са пред нови избори. За машинния вот той вижда няколко големи проблема. КС трябва да бъде снизходителен към нова ЦИК. Ненков 12 години е свързан с изборната комисия и почти никога, не са избирани хора, които той лично одобрява. 

Той пита защо е задължително да се гласува с машини в големите секции и само с хартия в малки - това е дискриминация.

ГЕРБ дават на КС Изборния кодекс и 17 страници мотиви срещу

ГЕРБ дават на КС Изборния кодекс и 17 страници мотиви срещу

Борисов първо забрани, но после разреши такава стъпка

Само с призиви не може да има висока избирателна активност, с тези промени ще се откажат избиратели. Над 70% гласуват с хартия. Ако се докаже дискриминация, това е нарушение. В съдилищата въведохме компютри и беше трудно, обясни той.

Създава се впечатление, че резултатът се определя единствено от машината. Трябва да има засичане между единия вид данни и другия вид данни. 

КС може да се произнесе след изборите и това може да доведе до спорове и обжалване на изборните резултати. Промените не трябва да улесняват изборната администрация, а избирателя, досега сме имали много години честни избори.

Не знам как може да се манипулират машините, но са машини, след като може да се влезе в архив на Пентагона, вероятно може да се манипулират и машините за вота, коментира Румен Ненков. 

До месец КС решава за Бюрото по защита и Изборния кодекс

До месец КС решава за Бюрото по защита и Изборния кодекс

Съдът допусна двете дела за разглеждане