Много от търговците на употребявани автомобили са пред фалит, след като от началото на годината бизнесът с вноса на стари коли още повече зацикли. С 9,2 процента са намалели регистрациите в България на возилата с пробег, сочи официалната статистика на МВР.

Общо 4621 по-малко употребявани леки и лекотоварни автомобили са достигнали до клиентите като нов внос, сравнено с периода от първите три месеца на 2018-а. До 1 април в България са регистрирани общо 52 585 возила над 6-месечна възраст, докато през 2018-а те са били 57 206, пресмята в. "24 часа".

В момента предлагането на коли е огромно, като освен че автокъщите са буквално задръстени от коли, стари автомобили се предлагали и от хора, които въобще нямат регистрирани фирми. Много от тях са нелоялни търговци и предлагали коли със замаскирани повреди на по-ниски цени.

Търговци заявяват, че масово хората вече имат по 2-3 коли в семейството. Тези, които обаче все още купуват, първо гледат цената и не са редки случаите няколко месеца след покупката да се звъни в асоциацията и купувачи да се оплакват, че са им пробутали автомобил със строшен двигател, скоростна кутия или друга повреда.