2724 са преподавателите, регистрирани в банката с резервни преподаватели, които могат да заместват отсъстващи учители. Малко по-малко от половината от този брой са студенти. Това каза заместник-министърът на образованието Таня Михайлова в ефира на БНР. Тя уточни, че има и учители, които в момента работят в друга сфера, както и пенсионери, които са напуснали системата. Безработни учители също са се регистрирали.

Тази банка кадри не е създадена сега, но в момента се е разгърнала като възможности, посочи Михайлова. За първи път се включиха и студенти от различни университети, добави тя.

Все повече българи искали да стават учители въпреки пандемията

Все повече българи искали да стават учители въпреки пандемията

От септември близо 4000 души са заявили интерес

Това е възможност и за самите директори, когато имат свободни позиции, да потърсят отново човека, който вече се е включвал по заместване през банката кадри, коментира заместник-министърът.

Администратор на тази дейност са РУО. Училищата заявяват там необходимостта от заместващ учител, а регионалните управления по образованието препоръчват подходящите кандидати. Още преди преминаването към обучение в електронна среда вече е имало назначени по този механизъм, стана ясно от думите на Таня Михайлова.