Български лекарски съюз (БЛС) стартира кампания за координиране набирането на доброволци, студенти по медицина, които да подпомогнат дейността на изпадналите в нужда лечебни заведения в страната. Всяко лечебно заведение ще трябва да попълни генериран формуляр за набиране на доброволци: https://forms.gle/BVZzE5vQMpRtmXt87. Информацията, която ще трябва да бъде подадена от страна на болниците е: телефон и имейл за връзка, брой необходими доброволци, основни компетенции - санитар или сестра, отделенията, които имат нужда от подкрепа, делегирани дейности на доброволците, варианти за финансова компенсация и др.

За седмица 50% ръст на починалите, 102% ръст на заболеваемостта
Обновена

За седмица 50% ръст на починалите, 102% ръст на заболеваемостта

Далеч сме от изграждането на колективен имунитет

Освен чрез попълване на формуляр болниците могат да подадат необходимите данни и на телефон 0899906647 с лице за контакт Ирен Борисова. От своя страна, студентите по медицина ще могат да кандидатстват директно през платформата jobs.bg в "корпоративния профил" на БЛС, където ще бъдат поместени отделни обяви на всички желаещи лечебни заведения, с отбелязани горепосочените конкретни критерии и нужди за доброволческия труд.

На сайта на съсловната организация ще бъдат публикувани линка към онлайн формуляра, информация за актуалните обяви за доброволци, от които лечебните заведения имат нужда, с препратка към "корпоративния профил" на БЛС в jobs.bg , където ще бъдат качвани обявите, за които доброволците ще могат да за кандидатстват.

Бойко Пенков: Лекарите са претоварени, легла има, мобилизират се студенти

Бойко Пенков: Лекарите са претоварени, легла има, мобилизират се студенти

Предвиждат се тежки санкции за болници, които не искат да се грижат за Covid болни

Всеки студент по медицина трябва да може да получава служебна бележка от лечебното заведение, в което помага и да бъде извиняван от учебни занятия. Необходимо е да подсигурим спокойствие и нужните компенсации на бъдещите ни колеги, докато подкрепят с всички усиля лекарите в болниците, коментира д-р Иван Маджаров, председател на Български лекарски съюз.

Припомняме, на 22 октомври здравният министър Костадин Ангелов заяви, че ще иска където има недостиг на медицински специалисти да направят срещи с директорите на болниците, с лекарите в извънболничната медицинска помощ да намерят решения, свързани с назначаването им в лечебното заведение, за да могат да помогнат.

Привличат студенти за първа линия срещу COVID-19

Привличат студенти за първа линия срещу COVID-19

Министър Ангелов призна, че навлизаме в сериозна фаза на епидемията

Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че страната ни се нарежда на 21 място в Европейския съюз по заболеваемост и на 4 място на Балканския полуостров. По смъртност България се нарежда на 9 място в ЕС и на 4 място на Балканите.

37% са заразените лекари, а 33% са медицински сестри. Ръст на заразените се отчита обаче във всички възрасти. Сериозно увеличение има при заразените ученици в гимназиален и прогимназиален етап. Това каза по-рано днес заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

Днес страната ни постави нови рекорди. 2760 са новите случая на коронавирус за последното денонощие.