Борис Бонев и съветници на Демократична България бойкотират Столичния общински съвет в знак на подкрепа към протеста.

Като мотив те изтъкват и недопустимия начин, по който управляващите отхвърлят всички предложения на опозицията само защото не идват от тях.

С колегите загърбихме различията по общинските теми, за да дадем ясен сигнал към обществото, че този начин на управление повече не може да бъде толериран. - заяви Борис Бонев от Спаси София и добави, че съветниците от БСП също са били поканени към обединено действие, но са избрали да заседават с ГЕРБ.

Според съветниците авторитарното държавно управление на ГЕРБ е пренесено и на местно ниво. Те споделят, че докладите на опозицията често не стигат до разглеждане, в нарушение на Правилника на СОС, а управляващата коалиция силово гласува доклади, противоречащи на обществения интерес.

В позиция, изпратена до медиите се подчертава, че бойкотът е легитимен инструмент във всяко демократичното общество и е ясен знак за неприемливия начин, по който ГЕРБ управлява София и държавата. Приетият наскоро нов Правилник за работа на СОС, който е още по-недемократичен и непрозрачен от предишния, цели да заглуши опозицията и да държи гражданите и медиите далеч от работата на Общинския съвет, се допълва в позицията.

Методите на ГЕРБ напомнят тоталитарните партии и са подобни на онези на БКП, затова нека сами да заседават и да си гласуват докладите. - заявяват в декларацията си общинските съветници.

Опозицията в Столичния общински съвет оценява действията на управляващото мнозинство и кмета Фандъкова като крайно лицемерни. По думите им, само преди 8 месеца, в предизборната кампания, те непрекъснато говореха за нов, честен и открит начин на управление, за нов екип и нови идеи.

След изборите всички тези заявки са били забравени и управлението е по-слабо, немощно и силово от всякога. Надявам се, че масовите протести ще напомнят на управляващите в София, че трябва да преосмислят и променят из основи досегашния си начин на работа. Или да си понесат последствията. - добави Борис Бонев.

В политическа декларация общинските съветници на Демократична България поискаха оставката на Бойко Борисов и Иван Гешев и обявиха причините да не влязат на заседанието на Столичния общински съвет днес.

Според тях Столичният общински съвет "разиграва почти същата бездарна постановка, която виждаме в Народното събрание, само че действието се развива на камерна сцена.

В декларацията, прочетена от водача на групата Методи Лалов присъстват и конкретни примери за завладяването на Столична община, сред които и сделките с имота на Чистота-Искър, ощетили софиянци с над 4 млн. лева.

За тези сделки сезирахме един от главните виновници за настоящите протести - главния прокурор Иван Гешев, както и Агенцията за държавна финансова инспекция. И какво мислите се случи? Нищо. Преписките отлежават в някое чекмедже. За да могат други чекмеджета да се пълнят с 500-еврови банкноти и златни кюлчета, заяви Лалов.

Управляващите, разбира се, ще ни обвинят, че с днешния акт изоставяме работата си. Напускането ни днес обаче не е отсъствие от работа. Ние просто отиваме да вършим работата, от която има най-голяма нужда в момента: да върнем демокрацията и правовия ред в страната, добави той.