Независимият общински съветник Борис Бонев изпрати днес писмо до кмета на София и председателите на всички политически групи в Столичния общински съвет, с което ги призовава да заемат позиция относно готвения проект за превръщане на Централните хали в супермаркет на голяма чуждестранна верига.

Градските активисти настояват политическите групи в Столичния общински съвет да излязат с ясна публична позиция по казуса. Мотивите са, че местния парламент трябва да има водеща роля при решаването на съдбата на една от най-важните и знакови сгради в историческия център на града. Не може Общинският съвет да гледа безучастно какво се случва в центъра на София и да няма мнение по казуса. Особено защото емблематичната сграда и нейната функция като покрит пазар са неразделна част от пейзажа на столицата. Затова очаквам ясен отговор в защита на историческата функцията на Халите и конкретни действия на колективния орган, които да доведат до разрешаването на казуса в полза на гражданите и историята на София. - категоричен е независимият общински съветник Борис Бонев.

От Спаси София припомнят, че в началото на август организираха протест за спасение на Халите, на който дойдоха стотици хора, които ясно заявиха своята позиция против превръщането на Халите в безличен супермаркет.

Спасителна жива верига на "Спаси София" за спасяване на софийските хали

Спасителна жива верига на "Спаси София" за спасяване на софийските хали

Хванати за ръце без маски и страх от коронавирус те бранят малките търговци от корпорациите

От Спаси София припомнят, че против намерението за настаняване на супермаркет се обявиха и от Съюза на архитектите в България. Те обявиха още, че подготвят икономически анализ за стопанисване на сградата с цел запазване на основната ѝ функция, както и начини за запазване на разнообразните и малки бизнеси в нея.

Припомняме, емблематичната сграда в центъра на София е частна собственост от 1999 г. За продажбата й бившият кмет на София Стефан Софиянски бе с повдигнато обвинение, но бе оневинен.