Европейска директива слага край на отоплението на дърва и въглища. Тази новина стресира потребителите на този вид отопление, които основно са бедни хора.

Търговците на дърва и въглища също се изплашиха и заплашиха с фалити.

Директивата е приета през 2010 от Европейския парламент и вече е транспонирана в родното законодателство, но положението не е толкова драматично, както стана ясно от коментара на председателя на парламентарната комисия по европейски въпроси Светлин Танчев.

Директивата цели намаляване на използване на твърдите горива основно в сферата на промишлеността, обясни той за News.bg. Тя ще се отнася основно за големите топлоцентрали и промишлените предприятия, които използват твърдо гориво.
Целта на ЕС е да се намалят на минимум вредните емисии, подчерта той. Действително от 2016 се предвиждат по-стриктни изисквания в използването на този вид горива.

Директивата препоръчва за битови нужди да се стимулира намаляване на използването на дърва и въглища и да се премине към екогорива. Всяка държава може максимално да отложи влизането й в сила във времето, стана ясно от коментара на Светлин Танчев.

По думите му потребителите на дърва и въглища нямат основание за притеснение към този момент, тъй като можем да преговаряме до 2020 с ЕК. Аз се надявам дори, че ще извоюваме по-добри преференции, изтъкна председателят на комисията по европейски въпроси в НС. Той успокои, че целта на директивата не е да удари битовите потребители - още повече, че те са най-малкият процент замърсители. По никакъв начин в законодателството не ги притискаме, обясни Светлин Танчев.

Все пак тази директива ще се отрази на индустрията. Според него има възможност да договорим някакви компенсации за индустрията в периода до 2020.