Европейската перспектива за страните от Западните Балкани е двигател за реформи и сътрудничество. ЕС има стратегически интерес от интеграцията на региона. Общата цел и в Европа е да има стабилност, сигурност и просперитет.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Женева по време на работната вечеря с участниците в лидерската среща, посветена на стратегическия диалог за Западните Балкани, съобщиха от правителствената пресслужба.

В речта си, той акцентира върху проектите и развитието в сфери като енергетиката, инфраструктурата и дигитализацията в региона.

Борисов изтъкна последователните усилия на България по темата, като специално акцентира върху постиженията на Българското председателство на Съвета на ЕС. Предстоящото и председателството на Берлинския процес, което ще имаме съвместно със Северна Македония.

"Необходимо е да развиваме модерна инфраструктура, дигитална свързаност и контактите между хората. Инвестициите в човешкия капитал и младите хора също са от изключително значение за бъдещето", заяви той.

Премиерът акцентира върху разширяването на транс-европейската транспортна мрежа към региона и цялостното изграждане на Коридор No 8, който ще свърже Черно с Адриатическо море и така ще се отключи потенциалният пазар от 18 милиона потребители в Западните Балкани.

"Когато говорим за железопътни линии, магистрали и пристанища, трябва да говорим и за дигиталната инфраструктура, която ще ускори икономическия растеж и ще подобри живота на хората", отбеляза още премиерът Борисов. Той изтъкна подкрепата на България за Дигиталната програма за Западните Балкани, по линия на която се отделят 30 милиона евро за изграждането на инфраструктура на широколентов достъп в региона.

Министър-председателят добави, че за 2019 г. страната ни е отделила за региона 3,41 милиона лева като част от официалната помощ за развитие, а български оператори предоставят роуминг пакети за страните от Западните Балкани на единична цена до пет пъти по-ниска от тази, определена в Дигиталната програма.

Като друга ключова тема за региона премиерът посочи енергийната сигурност, свързаността и диверсификацията. Той специално акцентира върху работата на българското правителство по изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция, както и по отношение на "Балкански поток".