"Екологията винаги е била водеща за нас." С такъв коментар премиерът Бойко Борисов инспектира работата по отстраняването на мазута от потъналия през 1921 г. край Созопол кораб "Мопанг".

Премиерът подчерта, че е осигурено финансиране, за да може водолазите и екипите по източването да влязат при достатъчно добри условия. Той подчерта, че дейностите по премахване на мазута от кораба трябва да се провеждат при спазване на всички мерки за безопасност.

"Мопанг" изхвърли мазут след 97 години на дъното край Созопол

"Мопанг" изхвърли мазут след 97 години на дъното край Созопол

Вземат се спешни мерки

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с екипа, който работи по отстраняването на мазута.

От Изпълнителна агенция "Морска администрация" и водолазния екип съобщиха, че днес времето не позволява да започнат действията по източване на потъналия плавателен съд.

Заради лошо време днес няма да източват мазута от "Мопанг"

Заради лошо време днес няма да източват мазута от "Мопанг"

На мястото не е събрана цялата водолазна техника

Министър-председателят Борисов уточни, че работата по премахването на мазута ще започне веднага щом условията го позволяват.

По думите му течът е спрян, което не налага спешното пускане на водолази, които да рискуват живота си.

Подготвят източването на мазута от "Мопанг"

Подготвят източването на мазута от "Мопанг"

Предвиждат се повече от 50 дни работа

Той припомни, че е възложил на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и Изпълнителната агенция "Морска администрация" да започнат незабавни действия за отстраняване на замърсяването.

На 22 август на заседание на Министерския съвет беше одобрен план за действие във връзка с потъналия кораб.

Алармираха за мазут и на плаж "Корал"

Алармираха за мазут и на плаж "Корал"

Може да изплуват над 100 т гориво

Отпуснатите средства за справяне с проблема възлизат на 2,454 млн. евро. Сумата ще се използва за техника и екипи, които да работят по отстраняването на теча и е предвидена за максималния срок на работа - над 50 дни, при хипотеза за пълни резервоари - 650 тона мазут.

Припомняме, на 12 август корабът "Мопанг" изпусна големи количества мазут край Созопол. Предприети бяха съответните мерки за овладяване на разпространението на гориво. Институциите увериха, че няма опасност за живота и здравето на гражданите.

На 13 август транспортният министър Ивайло Московски заяви, че ситуацията е овладяна, но трябва да се вземат мерки за източването на останалото количество мазут.

Разливът на мазут край Созопол е напълно овладян, уверява Димов

Разливът на мазут край Созопол е напълно овладян, уверява Димов

Тази година Черно море било много чисто

Вчера, 22 август почиващи сигнализираха за появата на мазут и на плаж "Корал".

Според журналиста Михаил Заимов има опасност от допълнителни разрушения на кораба и за една минута на повърхността да изплуват над 100 т гориво.