Кметът на София Бойко Борисов изпрати писма до председателите на КНСБ и КТ „Подкрепа" Желязко Христов и д-р Константин Тренчев, в които настоява планираната за 15 май стачка на служителите на столичния градски транспорт да се проведе след изборите, за да престанат опитите за нейното политизиране.

 „Като кмет на най-големия и динамичен град в страната съм загрижен за неговото състояние и съм длъжен да осигуря удобството на софиянци, но в същото време подкрепям справедливите искания на Вашите членове и служителите от градския транспорт", се казва в писмото.

В писмото се предлага ако правителството не изпълни исканията на шофьорите от градския транспорт и провеждането на стачката е неизбежно, тя да започне на 21 май, понеделник.

„Молбата ми е с цел да се прекратят политическите инсинуации по темата и асоциациите с отдавна отминали години и факти", посочва Борисов и

припомня версиите, че стачката е инициирана по политически причини и е свързана с предстоящите евроизбори, като при това е било замесено и неговото име,

„По този начин от една страна ще се спре политическото говорене по въпроса, а от друга - Вашите представители ще имат повече време за преговори с компетентните институции за изпълнение на, отново подчертавам, справедливите искания на служителите от столичния градски транспорт",  казва Борисов в заключение като подчертава, че разчита на  разбиране и съдействие от страна на синдикатите.

Междувременно шефът на стачния комитет Павел Христов коментира, че шофьорите едва ли ще се съгласят със становището на Борисов.
Той информира, че утре - 10 май, на среща стачните комитети ще обсъдят предложението на Борисов.

Такива разигравания напред-назад - защото наредбата за заплатите била влязла някъде, не ги приемаме.
Ние от четири месеца преговаряме, за това време можеше много неща да се случат и можеше да забравим, че преди избори или след избори ще има стачка,
заяви Христов.

Той изрази съмнение дали въобще и обещаните 25 процента от градския транспорт ще се движи в стачния ден.

Междувременно в съобщение на КНСБ синдикатите изразиха ясната позиция, че стачката на шофьорите в столичния градски транспорт не може да бъде отложена, тъй като действията на Синдиката са продиктувани не от политическия дневен ред, а от проблемите на неговите членове.