В понеделник ще се проведе извънредно заседание на Столичния общински съвет, на което се очаква да бъде взето решение да се обжалва постановлението на Министерския съвет за обявяване на кризисно положение в София.

Това съобщи днес пред журналисти столичният кмет Бойко Борисов.

Станишев:
Кризата в София е перманентна.
                           Още...

„Криза в София няма." - заяви кметът по повод снощното заседание на кризисния щаб за ситуацията със столичния боклук.

Той поясни, че Столичната община не приема това заседание, нито решенията от него и че за всички е видно, че по закон формулировката „криза" не отговаря на реалното положение в София.

Припомняме, късно снощи след първото си заседание кризисният щаб реши не по-късно от 24 часа след края на заседанието щабът да е готов с организацията на почистване и измиване на пространствата около столичните храмове, както и основните булеварди в столицата.
В графика са: храм-паметник "Александър Невски", църквата "Света София", на ул. "Московска",  ул."Света Параскева, на ул. "Цар Симеон",  ул. "Св. Георги" на бул. "Патриарх Евтимий", Руската църква на бул. "Цар Освободител", църквата "Св.Св. Кирил и Методий" на Женския пазар, църквата "Свети Седмочисленици" на ул. "Граф Игнатиев".
От днес пък на разположение на столичани ще работи телефонна линия. На телефон 981 61 17 те ще могат да подават сигнали за проблемни места с битови отпадъци.

София се чисти и в момента." - увери Борисов, като допълни, че фирмите по чистотата почистват булевардите и пространствата около храмовете.

По думите му, в момента сметосъбирането и сметоизвозването в момента  са напълно нормални. 

„Събират се над 1000 тона боклук на ден, назначени са и метачки по булевардите, днес се мият и мантинелите." - каза още столичният кмет.   

Той бе категорични, че кметството се е справило и че такова положение е  било създадено и преди месец около скандала с „Новера".

Той определи действията на премиера Станишев като евтин PR, целящ да отклони общественото внимание от „най-скандалната сделка в управлението - при явен конфликт на интереси да се даде сградата на НАП  да се строи от Ирен Кръстева и нейния син".

Според Бойко Борисов, другата цел на премиера е да се отклони вниманието на хората от скандалните заменки на гори.

„Това е последният напън на Станишев. След започването на строежа на завода за отпадъци темата боклук отпада." - категоричен е кметът.

Той поясни, че след завръщаните си от Москва е одобрил решението на кабинета, защото не е имал непосредствена представа за него и че то му е било предадено от Тодор Модев.

„Ако те искат да помогнат, да ни купят кофите за смет и да ги предоставят на общината. Аз това съм го поискал отдавна." - заяви Борисов.

Той коментира, че държавата не е платила за ремонта на бул. „Цар Борис ІІІ".