Полагаме всички възможни усилия за нашия алпинист Боян Петров. Това увери министър-председателят Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание. Припомняме Боян Петров е в неизвестност от 3-ти май под връх Шиша Пангма в Хималаите.

Лошо време за спасителната операция за Боян

Лошо време за спасителната операция за Боян

Проф. Павел Стоев е категоричен, че има надежда алпинистът да оцелее

Борисов увери, че са в постоянна комуникация с близките на алпиниста, както и с властите в Непал.

По думите му ситуацията е тежка, но каквото има като възможност, се прави и стига метеорологичните обстоятелства да позволят в издирването ще се включи и хеликоптер.

"Дай боже да го намерим жив и здрав", каза още Борисов.

Продължават дипломатическите усилия за издирването на Боян Петров
Обновена

Продължават дипломатическите усилия за издирването на Боян Петров

Поискали сме и вертолет от Непал, който да лети над 5000 м и разрешение от Китай

Външният министър Екатерина Захариева заяви, че едва преди 15 минути , е поискан и намерен този хеликоптер, който може да лети. Захариева посочи, че шест професионални спасители участват в издирването на алпиниста. "В момента, в който времето позволява и хеликоптер ще тръгне", увери тя.

Екатерина Захариева посочи пред журналисти в Министерски съвет, че са във връзка с китайските и тибетските власти.

Тя уточни, че шестимата спасители се намират в планината на около 6 хиляди метра височина. Още вчера е имало информация, че е намерен такъв хеликоптер, който може да лети по-високо от пет хиляди метра.

По думите й официалното искане след много голям натиск от българска страна, е постъпило днес.

Захариева увери, че продължават усилията да бъдат намерени други фирми за техника, която да може да лети, но към момента вятърът е много силен и няма как в издирването да се включи хеликоптер. Министър-председателят Бойко Борисов е поканил китайският посланик, за да го помоли лично да продължи съдействието и издирването на Боян Петров. Захариева информира, че са се свързали и с Министерство на отбраната за съдействие за осигуряване на техника, която да може да лети над 5 000 метра, тъй като спасителните служби не разполагат с такава.

Н. Пр. Джан Ханджоу, посланик на Китай у нас, заяви, че още от първия момент са изпратили спасители, които да подпомогнат издирването. Свързах се с Пекин, бяха задействани местните власти в Тибет, така че да се положат максимални усилия да могат да продължат издирвателните дейности. Китай също отделя изключително внимание на този случай. Проведохме разговори за осигуряването на допълнителна техника, която да осигури изкачването на подобна височина. Капацитетът на хеликоптерите е височина максимум 6 100 метра.

Днес издирвателните дейности продължават. Нашите спасители ще продължат да издирват Боян Петров. Ще положим максимални усилия, обеща Джан Ханджоу.